LIGE NU:

Dobbelt så mange tog på hovedvej: Trafikforsker advarede om problemer for tre år siden

13.000-14.000 nordjyder kommer til at holde mere i kø på Thistedvej i Aalborg, når den nye jernbane til lufthavnen åbner senere i år. Det sker selv om, staten blev advaret om problemerne for flere år siden, men intet er sket for at løse problemet.

Når Aalborg Lufthavn bliver endestation for toget senere i år, betyder det, at den rødhvide bom over Thistedvej i Nørresundby kommer til at gå op ned otte gange i timen. Som virkeligheden ser ud i dag, er det kun fire gange hver time, bilisterne på den trafikerede vej må holde tilbage for toget.

Den nordjyske trafikekspert Svend Tøfting advarede allerede i 2017 om den kommende trafikudfordring, da han var projektleder ved Region Nordjylland.

- Man har jo diskuteret Thistedvej i mange år, og det er jo faktisk den sidste krydsning mellem jernbane og hovedvej der er i sporhøjde på hovednettet i Danmark på strækningen til København, forklarer Svend Tøfting.

- Det kommer ikke bag på os, at det kommer til at give problemer, så det bør man se at få gjort noget ved. Det er ikke rettidig omhu, at problemet ikke er løst, når antallet af tog snart bliver fordoblet, trafikforskeren, der er medlem af hovedbestyrelsen af Ingeniørforeningen, og redaktør af fagbladet Trafik&Veje, videre.

Aalborg Kommune anbefalede viadukt

Med otte tog i timen bliver ventetiden for bilisterne pludselig dobbelt så stor, som i dag. Derfor anbefalede Aalborg Kommune også i god tid en viadukt, så bilerne kunne køre under skinnerne på Thistedvej.

- Det er den eneste løsning der kan sikre en ordentlig fremkommelighed på Thistedvej , når der kommer til at køre flere tog, siger Stadsingeniør Svend Erik Pedersen, Aalborg Kommune.

På trods af advarslerne fra både Aalborg Kommune og Region Nordjylland er problemet altså ikke løst og en underkørsel har da heller aldrig været en del af projektet.

Borgmester: - Man burde have reageret

Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade føler at staten svigter alle de nordjyder, som er nødt til at bruge Thistedvej, for at komme ind til Aalborg:

- Jeg synes nærmest det er uanstændigt når man i lang tid har kendt problemet i forhold trafikafvikling omkring den kommende station ved lufthavnen. Når man har været advaret, så burde man også havde reageret på det, siger Mogens Gade.

I dag krydser mere end 13.000 biler jernbanen på Thistedvej i Nørresundby. Ifølge Trafikstyrelsens beregninger betyder det, at biltrafikken fremover holder stille i 24 minutter hver time. Alternativt kan bilisterne køre ad alternative ruter gennem villakvarterer i Nørresundby – eller vente på, at en evt. 3. Limfjordsforbindelse formentlig vil afhjælpe 30-40 procent af bilkøerne.

- En 3. Limfjordsforbindelse har et perspektiv på mindst 10 år inden asfalten bliver lagt ud, og derudover anviser man så nogle omveje i villakvarterer. Jamen så har man ikke forstået opgaven, siger borgmester Mogens Gade.

- Vi er nødt til at finde løsninger

Også folketingsmedlem Orla Hav, der er medlem af Folketingts Transportudvalg, kritiserer, at en løsning omkring den trafikerede Thistedvej ikke er tænkt ind i det samlede projekt.

- Det er ikke godt nok og det er et udtryk for dårlig timing og dårlig færdiggørelse af et ellers glimrende projekt, lyder det fra Orla Hav, der har rejst problemet overfor transportminister Benny Engelbrecht.

- Vi kan ikke holde til en øget trafikbelastning så vi er nødt til at finde løsninger og det nytter ikke noget at henvise til en 3. Limfjordsforbindelse, vi kan få om 10 år.

 

Banedanmark oplyser, at når den nye jernbane til Aalborg Lufthavn åbner, vil bommene være nede i samlet set ti minutter i timen. Desuden vil ventetiden ved bommen blive kortere, idet Banedanmark med ny teknologi i bom-anlægget har kunnet justere nedetiden, så bommen hurtigere kommer op igen.