Dobbeltmandater giver øget fravær i byråd

Det er svært at passe arbejdet som byrådspolitiker og Folketingspolitiker på samme tid. Det viser en landsdækkende undersøgelse for 2007, som Ritzau har foretaget i samarbejde med kommunerne.

De 18 politikere med dobbeltmandater udebliver fra
hvert femte møde i byrådet og de kommunale udvalg. Fraværet er dermed langt højere end for de øvrige byrådspolitikere, som kun lader mødestolen stå tom ved mindre end hvert tiende møde.

Det største fravær tegner Kim Christiansen (DF) sig for med 59 procent. Ud over at sidde i Folketinget er han også partiets eneste repræsentant i Mariagerfjord Kommune.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok, men det har været svært, fordi afstanden fra København er så stor, og mange møder i byrådet er faldet sammen med møder i Folketinget, siger han.

Også Birgitte Josefsen fra Venstre der er medlem af byrådet i Brønderslev Kommune har en høj fraværsprocent på 19%.
Godt halvdelen af Folketingets partier forbyder
dobbeltmandater, netop fordi de mener, det er for svært at passe begge hverv. Men trods sit høje fravær afviser Kim Christiansen, at der er et principielt problem i dobbeltmandater. Og han bakkes op af kommunalforsker Poul Erik Mouritzen.

- Personligt ville jeg hellere have et Folketingsmedlem i
byrådet med højt fravær, end ikke at have det. Og fraværet på hvert femte møde er i hvert fald ikke et argument for at forbyde det. De kommer med en anden indsigt som professionelle politikere og har desuden lettere ved at give kommunen
indflydelse i Folketinget, siger han.
Han henviser til Frankrig, hvor politikerne helst skal være borgmestre for at kunne komme i Parlamentet.

Socialdemokraterne er et af de partier, der forbyder
dobbeltmandater. Partiets kommunalordfører Rasmus Prehn kalder dobbeltmandaternes fravær for uacceptabelt.

- Det er sjusk, og det er uansvarligt over for vælgerne, når de bliver væk fra en femtedel af møderne. Det viser, at vores løsning med ikke at tillade dobbeltmandater er den rigtige, og vi overvejer faktisk at stille et forslag i Folketinget om, at forbyde det, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland