Foto: TV2/Nord

Dom om ulovlig opholdstilladelse udsat

Retten i Hjørring skulle i dag have taget stilling til, om en nordjyske murermester skal dømmes for at have en ansat uden gyldig opholdstilladelse, men afgørelsen er udsat.

Toan Minh Le befinder sig i Danmark på et ulovligt grundlag. Det har Udlændingeservice bestemt. Det var der bare ikke nogen, der vidste, da murermester Morten Steincke fra Bjergby ansatte den nu vietnameser. Heller ikke Toan Minh Le selv var klar over, at han ikke måtte være her. 

Dommeren i retten i Hjørring mener, at sagen er så speciel, at der først bliver afsagt en kendelse på næste fredag.
Dommeren gav den forklaring, at hun havde brug for en uges betænkningstid, inden hun kunne afsige sin dom. Hun vil blandt andet bruge tiden til at rådføre sig med eksperter.

Toan Minh Le kom til Danmark i 2002 sammen med sin familie. Moren blev udvist i 2006, men Toan Minh Le blev selv boende. Her har han gået i skole og modtaget SU. Siden er han kommet i lære som murer hos Morten Steincke. Men da Toan Mihn Le ville have sig et kørekort kom det frem, at han ikke havde nogen gyldig opholdstilladelse.

Det får nu konsekvenser for murermesteren. Med ansættelsen af Toan Mihn Le har han juridisk set benyttet sig af ulovlig arbejdskraft, og Udlændingeservice kræver derfor, at Morten Steincke betaler 50.000 kroner i bøde.

- Skal han straffes for at have ansat den vietnamesiske murerlærling Toan Minh Le, selv om han kun har handlet i god tro og udvist stort samfundsansvar ved at tage en lærling, som skolesystemet syntes han skulle? Steincke har på intet tidspunkt fået at vide, at hans lærlings ophold var ulovligt, skriver den socialdemokratiske folketingskandidat, Bjarne Laustsen i en pressemeddelelse.

- Alle andre myndigheder er blevet frikendt i sagen. Toan har fået lov til at uddanne sig, inden myndighederne blev opmærksomme på hans forhold. Tilsvarende gik SAS fri, selvom firmaet i årevis havde beskæftiget kinesisk arbejdskraft, som befandt sig ulovligt i Danmark, siger Bjarne Laustsen.