Dongs revision skal ses efter i kortene

Foto: TV2/Nord

Ikke kun bestyrelses ansvar skal efterprøves i Dong-sag. Også revisionen skal ses efter, mener professor.

Skandalen om lønfrås i Dong Energy er langtfra forbi, selv om bestyrelsesformand Fritz Schur har løftet sløret for, hvorfor koncernchef Anders Eldrup nu er forhenværende i Dong.

Professor i selskabsret Erik Werlauff, Aalborg Universitet, siger, at revisionens rolle bør undersøges til bunds i den advokatundersøgelse, som Dongs bestyrelse har sat i gang.

- Der er jo flere i Dong, der har kendt til aftalerne. Så burde revisionen have opdaget det og sagt det videre til bestyrelsen? Det, går jeg ud fra, bliver undersøgt, siger Erik Werlauff.

Revisionen er bestyrelsens forlængede arm, når det gælder detaljeret indblik i en virksomheds drift. Og Werlauff mener, at det må undersøges, om revisionen burde have opdaget de usædvanlige ansættelser og udgifterne til dem.

Indtil nu har bestyrelsen i Dong grebet hele affæren korrekt an, vurderer han:

- Man spørger selvfølgelig sig selv, om bestyrelsen burde have vidst det her. Men det mener jeg ikke, at man kan kræve, medmindre Anders Eldrup selv har fortalt om det, siger professoren.

Erik Werlauff påpeger, at man kunne kræve, at bestyrelsen i en mindre virksomhed burde have set de uhørt høje lønninger i regnskabet.

- Men det kan man altså ikke med en virksomhed med flere tusinde ansatte, siger professoren.

Onsdag fortalte bestyrelsesformand Fritz Schur, at den nu fyrede administrerende direktør Anders Eldrup har givet fire ansatte i Dong meget høje lønninger og andre usædvanlige ansættelsesvilkår.

En af dem - Jakob Baruël Poulsen - kunne hæve en højere løn end Eldrup selv - og ved en opsigelse eller fyring kunne han indkassere over 20 millioner kroner.

Et beløb, der er helt uhørt i et selskab, hvor staten ejer 76 procent, som det er tilfældet med Dong Energy.

- Det ligger helt udenfor direktionens ret at give så høje lønninger til ansatte i koncernen. Det skulle helt klart have været omkring bestyrelsens bord, mener Erik Werlauff.

Forsiden lige nu