Drastisk udvikling på pædagoguddannelsen: - Det er alvorligt
Liselotte Thomsen er formand for BUPL Nordjylland - og stærkt bekymret over udvikling.
Det er især pædagog- og sygeplejerske-uddannelserne, som de unge fravælger.
Optaget på velfærdsuddannelserne styrtbløder - stik imod regeringens ambitioner om at styrke området.
Nye ansøgertal viser, at cirka 10 procent færre har sendt en kvote 2-ansøgning til University College Nordjylland (UCN).
- Når vi kigger på velfærdsuddannelserne og de store uddannelser som sygeplejerske, lærer og pædagog, så kan vi se, antallet af ansøgninger er faldende. Særligt for pædagoguddannelsen er vi rigtig bekymret, siger Kristina Kristoffersen, der er rektor på UCN.
På professionshøjskolen udgør kvote 2 halvdelen af optaget på mange uddannelser.
- Det giver simpelthen en bekymring for, om vi kan dække fremtidens arbejdsmarked i Nordjylland, siger Kristina Kristoffersen.
Ond cirkel
Den mest iøjnefaldende udvikling gælder pædagoguddannelsen, hvor ansøgertallet er faldet med hele 19 procent.
- Vi synes, situationen er alvorlig. Vi kan jo se på sigt, at vi kommer til at mangle rigtig mange pædagoger. Udover ikke nok søger ind, ser vi ind i en fremtid, hvor 25 procent af pædagogerne går på pension, siger Liselotte Thomsen, der er formand i Børne- og Ungdomspædagogernes Landsorganisation (BUPL).
Forklaringen på den manglende lyst til at søge uddannelsen er ifølge BUPL klar.
- Det er løn og arbejdsvilkår. Det er klart, når et ungt menneske skal vælge uddannelse inden for omsorgsfag, så kan de finde mange, der er bedre lønnet end pædagog.
Prestige eller passion
På UCN er man også optaget af årsagerne til de unges uddannelsesvalg og fravalg af uddannelser.
- Ifølge undersøgelser så handler det om lønforhold og arbejdsvilkår. Men også om prestige. Er der prestige i at blive pædagog, lærer eller sygeplejerske?, spørger rektoren på UCN.
Det er dog ikke parametre, der har afholdt Luciana og Stine fra at søge ind som sygeplejerske.
- Jeg har selvfølgeligt tænkt over det her med løn og pressede arbejdsforhold, men jeg tænker også, at så kan jeg jo være med til at ændre det, og gøre at der er mindre travlt, siger Stine Andersen, der startede på uddannelsen i februar.
- Jeg har da haft det i baghovedet, og alle har sagt: "Ej hvor er det forfærdeligt, du skal læse til sygeplejerske. Der er jo ingen penge i det" og lignende. Men altså, det fylder ikke noget, siger Luciana Reinau Løvgreen, der også netop er startet på sygeplejerskeuddannelsen.
På sygeplejerskeuddannelsen er ansøgertallet faldet syv procent i Nordjylland.
- Det er rigtig alvorligt for det nordjyske sundhedsvæsen. Vi mangler allerede sygeplejersker nu, så derfor er det bekymrende, hvis vi skal kunne levere et trygt sundhedsvæsen fremadrettet.
Mangel
I 2030 er der ifølge Kommunernes Landsforening behov for 44.000 ekstra medarbejdere, hvis det nuværende serviceniveau skal opretholdes i den offentlige sektor.
Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere. Arbejdsstyrken vokser imidlertid kun med 50.000 personer.
Der vil mangle mere end 1400 sygeplejersker i Nordjylland i 2030, viser en analyse.
På UCN har de allerede gjort meget for at rekruttere unge til velfærdsuddannelserne, ifølge rektoren.
- På et tidspunkt, så har vi heller ikke flere værktøjer i vores kuffert, og så bliver man nødt til at gøre noget politisk.
Kristina Kristoffersen ser en reform som en løsning:
- Det er akut. På et tidspunkt så kan både du og jeg mærke det på sygehuset, vi kan mærke det i psykiatrien, eller så er der ikke nogen til at passe vores børn, og så kan vi også mærke det på folkeskoleområdet.