LIGE NU:

Dyr på gård blev aldrig kontrolleret

Den gård ved Hjørring, hvor 11 kreaturer er døde efter det embedslægen kalder grov uforsvarlig behandling af dyr, er aldrig blevet kontrolleret af fødevarerregionens velfærdkontrol. Myndighedernes kontrol er for dårlig mener socialdemokraterne, der ønsker at skærpe tilsynet med landmændene.

På de store gårde kommer dyrlægen på besøg hver eneste uge, men sådan er det ikke på de små landbrug. Har en landmand mindre end 100 kreaturer laver fødevarekontrollen kun velfærdsbesøg, hvis landmanden er blandt de fem procent der hvert år bliver udtrukket til en stikprøve. Det er ikke godt nok mener socialdemokraterne.

- Vi får dårlig dyrevelfærd ud af det og det går ud over dyrene. I andre brancher, blandt andet svin og mink, har man været nødt til at øge kontrolfrekvensen fordi forholdene ikke har været i orden, siger Bjarne Laustsen, der er folketingsmedlem for Socialdemokraterne. 

Socialdemokraterne og SF mener at alle landmænd skal kontrolleres mindst hvert tredje år. Men det vil regeringspartierne ikke være med til. De landmænd myndighederne ved har velfærdsproblemer får flere kontrolbesøg end andre, og derfor kontrollen god nok mener fødevareministeren.

- Jeg synes det er rigtigt at sætte ind de steder vi ved der er problemer. Vi kan jo se at vores risikobaserede kontrol har en meget høj fundfrekvens af uregelmæssigheder. Så det tyder på at kontrollen virker rigtig godt, siger fødevareminister Henrik Høegh (Venstre). 

TV2/Nord har søgt aktindsigt i Fødevareregionens velfærdsbesøg. Her viser det sig nu, at Fødevareregionen aldrig har kontrolleret dyrenes velfærd hos den landmand ved Hjørring, hvor 11 kreaturer nu er døde. Hvis kontrollen havde været bedre kunne myndighederne måske have opdaget problemerne mener Bjarne Laustsen.

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

smoerrebroed_daase.jpg

Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

Kim Edberg Andersen

Tidligere DF´er får lov til at træde ud af byrådet

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

Til forsiden

Til forsiden