LIGE NU:

Dyrenes Beskyttelse: Katteejere er uansvarlige

Kattekillinger må aflives fordi ejerne for sløsede og uansvarlige når det handler om få kastreret eller steriliseret deres katte. Det mener både dyrlæger og Dyrenes Beskyttelse.

De her otte kattekillinger og deres mor er blevet fundet efterladt i en papkasse. De var heldige for det lykkedes Dyrenes Beskyttelses Internat i Hjallerup at finde en plejefamilie til dem. Mange andre efterladte kattekillinger ender med at blive aflivet.

- Hovedsagligt afliver vi de katte der ikke er i stand til at klare sig selv, altså dem der ikke kan spise selv og kommer ind uden deres mor. Så er vi nødsaget til a aflive dem, hvis vi ikke har en amme mor lige i nærheden, og det er sjældent vi har det, siger Nicoline Kolind, der er souschef hos Nordjyllands Internat.

Nordjyllands Internat får hvert år aflivet cirka 60 kattekillinger som bliver fundet efterladt ofte i papkasser, skraldespande eller plasticposer.

Hovedsagligt afliver vi de katte der ikke er i stand til at klare sig selv, altså dem der ikke kan spise selv og kommer ind uden deres mor. Så er vi nødsaget til a aflive dem, hvis vi ikke har en amme mor lige i nærheden, og det er sjældent vi har det.

- Det er frustrerende og en ulykkelig situation. Vi er glade for vores arbejdsplads, men der er også en bagside af medaljen og det er de situationer hvor vi står med de her uønskede killinger, som folk ikke vil tage ansvar for, siger Nicoline Kolind.

Killingerne, der er blevet efterladt hos Nordjyllands Internat, bliver aflivet her hos Frederikshavn Dyrehospital. Så sent som i går måtte en killing lade livet. Det er opgave dyrlægerne er kede af.

- Jeg synes jo det er trist for det er jo et liv man slutter hver gang. De er i den spæde start og kunne have mange gode år foran sig, siger Kristina Frahm Gammeljord, der er dyrlæge hos Frederikshavn Dyrehospital.

Dyrlægerne opfordrer katteejere til at få neutraliseret deres katte, så der ikke kommer uønskede killinger.

- Jeg håber at man i stedet tænker, at jeg har anskaffet den her kat og den skal forblive en kat. Derfor går jeg til dyrlægen og får den neutraliseret, siger Kristina Frahm Gammeljord.

Hos nordjyske dyrlæger koster det typisk omkring 800 kroner at få kastreret en hankat og 1300 kroner at steriliseret en hunkat. Det er der tilsyneladende mange der ikke vil betale.

- Katte er nok ikke lige så højt prioriteret som hundene er, desværre. Men jeg synes at man burde lave en kattelov hvor alle katte skulle mærkes, men det har lange udsigter og er nok ikke noget der sådan lige sker, siger Nicoline Kolind.

Det er tilladt at aflive killinger selv. I følge Dyreværnsloven er det dog ulovligt at bruge druknemetoden.