Dyrenes Beskyttelse: Nordjyske restauranter støtter dyremishandling

Flere nordjyske restauranter fastholder at de vil servere foie gras for kunderne, selvom den fede andelever bliver lavet ved at tvangsfodre ænder og gæs.

Ruths Hotel i Skagen. Restauranten er en af en håndfuld nordjyske restauranter der stadig har foie gras på menukortet.

- Der er meget stor efterspørgsel på det. Det er faktisk den tredje mest solgte ting vi har i vores franske brasserie. Folk er vilde med foie gras, siger Peter Christian Jensen, der er direktør for Ruths Hotel.

Foie gras betyder fedtlever. Den bliver primært lavet ved at ænder eller gæs bliver tvangsfodret med store mængder olie og majs, der pumpes ned i maven på dyrene via et rør, der stikkes ned i halsen.

- Der er ingen tvivl om at det er forbundet med stor lidelse for dyrene. Det svarer til at du og jeg skulle spise 20 kilo kogt pasta om dagen. Det er virkeligt belastende og fundet med stor lidelse, siger Pernille Fraas Johnsen, der er chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse.

I efteråret kom der voldsomme billeder frem af foie gras produktion fra en stor fransk farm. Flere københavnske restauranter valgte at stoppe salget af foie gras. Men i Nordjylland fastholder flere restauranter altså at de vil have det kontroversielle produkt på menuen.

- Man kan ikke rigtig retfærdiggøre det, men man kan sammenligne det med mange andre fødevarer hvor dyrene også lider. Vi har noget der vagtler. Det er en fugl, der bliver fanget i en net og pines næsten i et døgn inden den bliver pillet ned og får halsen vredet omkring, siger direktøren for Ruths Hotel.

Den argumentation forstår de ikke hos Dyrenes Beskyttelse.

- Fordi et dyr lider, så er det da ikke okay også at pine et andet dyr. Det er forkert at bruge det som en undskyldning for at have foie gras på menuen, siger Pernille Fraas Johnsen.

-

Delikatesseforretningen Fandanko i Aalborg har indtil nu solgt en mindre mængde foie gras. Det har butikken lidt modstræbende besluttet at udfase fordi flere kunder har lagt pres på dem. Men kokken synes egentligt at kundernes reaktion er overdrevet.

- Jeg kan selv godt lide foie gras. Jeg får da spist det med lidt dårlig samvittighed en gang i mellem. Men jeg synes det er en overdrevet reaktion det har fået med tanke på dyrevelfærd andre steder. Man kan sætte ind overfor burhøns eller slagtesvin der skal transporteres langt, siger Jesper Sørensen, der er kok på Fandanko.

Det er forbudt at producere foie gras i Danmark, men det er lovligt at importere. Ruths hotel tror dog at presset kan blive så stort at også de tager produktet af kortet.

- Indtil videre er der stor efterspørgsel på det. Folk ville blive dybt skuffede hvis vi tog det af kortet. Jeg er sikker på at andre restauranter bare ville overtage vores kunder og så sætte foie gras på kortet, siger Peter Christian Jensen.

Der findes foie gras, der er lavet uden tvangsfodring. Den siger Ruths Hotel at de også har på menukortet.

Fakta om foie gras

Sidste år importerede Danmark næsten 27 ton foie gras. Det er et fald i forhold til året før, hvor vi importerede 35 ton.

Langt det meste kommer fra Frankrig, hvor al foie gras laves med tvangsfodring.

Foie gras kan også laves uden tvang. Her gør man angiveligt i stedet fuglene afhængige af foderet, så de spiser det selv.

Dyrenes Beskyttelse savner dokumentation for at man overhovedet kan lave foie gras uden tvang.

Seneste nyt

fra Nordjylland