Seneste nyt

fra Nordjylland

Dyrlæge advarer kæledyrsejere - pas på!

Efteråret banker på døren, og det er som regel lig med hyggelige efterårsaktiviteter, der foregår udendørs.

Og det får nu en chefdyrlæge til at advare kæledyrsejere. For det er ikke alt, der er i skovbunden, som er godt for dit kæledyr.

Blandt andet agern, svampe og kastanier kan nemlig forgifte dit kæledyr.

- Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørs aktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark Hanne Friis.

AniCura pressefoto 2
Foto: AniCura Dyrehospitaler/Pressefoto

Så hvis du som så mange andre bruger efteråret på at lave små kastaniemænd eller dyr, så skal du være påpasselig.

For de kan være livsfarlige for din hund.

- Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter: 

- Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.

AniCura_billede
Foto: AniCura Dyrehospitaler/Pressefoto

Men altså også agern og svampe kan være livsfarlige for din hund.

- I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde, siger chefdyrlæge Hanne Friis.