Ebh-fondbestyrelse risikerer kæmpekrav

Medlemmerne af Ebh-Fonden risikerer kræmpekrav fra fondens kreditorer. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen undersøger om fonden har lånt penge i Ebh-Bank.

Medlemmerne af Ebh-Fondens bestyrelse risikerer et kæmpekrav på flere hundrede millioner kroner fra fondens kreditorer. Bestyrelsesmedlemmerne - bortset fra en enkelt - er identiske med medlemmerne af Ebh-banks bestyrelse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ebh-Bank er ved at blive overtaget af Afviklingsselskabet, og i fredags gik fonden i betalingsstandsning, fordi de fleste af fondens værdier har været placeret i bankens aktier.

Fondens bankgæld er på 1,8 milliarder kroner, og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen mistænker fondens medlemmer for at have handlet mere i bankens end i fondens interesse.

Styrelsen har bedt fondens bestyrelse redegøre for, hvorfor fonden har optaget en gæld på mere end to milliarder kroner, samt svar på, hvordan man har sikret sig, at en stribe handler med Ebh-Bank er foregået rigtigt.

Fem uger efter Erhvervs- og Selskabsstyrelsens henvendelse har Ebh-Fonden endnu ikke svaret på spørgsmålene. Og det kan der ifølge professor og ekspert i selskabsret Søren Friis Hansen fra Syddansk Universitet være en god grund til.

- Hvis det ender med en konkurs, vil det fra kreditors side absolut være værd at kigge på, om man kan rejse krav mod bestyrelsesmedlemmerne på det her grundlag, siger Søren Friis Hansen.

Flere steder i udlandet må man slet ikke bruge fonde til erhvervsdrivende formål. Når det er tilladt i Danmark, er det et krav, at kreditorerne får samme beskyttelse, som hvis de handlede med et aktieselskab.
- Derfor må fondens bestyrelse ikke lave transaktioner med banken, som er i strid med kreditorernes interesser. Det er således alvorligt, hvis bestyrelsen har truffet en beslutning, hvor man har været inhabil, hvis beslutningen også påfører kreditorerne et tab. Hvis det er tilfældet, vil der være et erstatningsansvar, siger Søren Friis Hansen, der betegner det som uheldigt, når en erhvervsdrivende fond og en bank har identiske bestyrelser.

/ritzau/