Efter historisk stor erstatning: Få minkavlere vil begynde igen

Det er formentlig kun ganske få minkavlere, der ønsker at fortsætte i branchen, når det igen bliver tilladt at holde mink til næste år. Det vurderer TV2´s finanskommentator Ole Krohn

Den politiske aftale der skal give de danske minkavlere kompensation for de facto nedlukningen af erhvervet, er på 18,8 milliarder kroner. Beløbet skal både bruges til at betale for ekspropriationen af godt 1100 minkfarme, erstatte tabt fortjeneste for de millioner af mink, der blev destrueret i efteråret, og samtidig også kompensere de følgeerhverv, der nu også er værdiløse.

Ifølge TV2´s finanskommentator Ole Krohn handler de knap 19 milliarder kroner i høj grad om politiske hensyn.

- Det var fordi regeringen ønskede et forlig hen over midten, og det var i særdeleshed det store oppositionsparti Venstre, som regeringen bejlede til, og så blev det bare dyrere og dyrere, forklarer Ole Krohn.

- Jeg har fulgt det i alle de her måneder, og min vurdering er, at regningen endte en tre-fire milliarder over det, regeringen oprindeligt spillede ud med, så dte blev en dyr aftale.

Symbols dvaleordning
En del af aftalen er også en dvaleordning på 60 millioner kroner til de avlere, der ønsker at genoptage arbejdet som minkavler, når de må det igen fra januar 2022. Den pulje mener DF og Konservative er alt for lille, og det var blandt andet derfor, at de forlod forhandlingerne. 

Og ifølge Ole Krohn synes minkavlerne heller ikke, at dvaleordningen er meget bevendt.

- Jeg har talt med minkavlere hele dagen, og de forventer, at en overvældende del af avlerne vil tage imod tilbuddet om den fulde kompensation, altså det, at man nedlægger sig selv som erhverv. Så er der nogen, der tidligere har overvejet, om de skulle bruge den her dvaleordning, men det er klart med de politiske meldinger, vi også får omkring  minkerhvervets fremtid, jamen så er det et fåtal af avlere, der vil se, om de kan genopstå om et par år som minkavlere - men jeg tror ikke ret meget på det.

- Er det realistisk, at de kan komme til at starte op igen, eller har man fra politisk side lavet ordningen for at sende et symbolsk signal om, at der også skal være minkavl i Danmark i fremtiden?

- Ordningen er skruet sammen på en måde, så det er et punktum for minkerhvervet i Danmark. Og så er det også en opfattelse blandt minkavlerne, at når de kigger på det politiske landskab, så kan det være farligt at beskæftige sig med minkavl i fremtiden. Man behøver ikke kigge ret langt til venstre, altså venstrefløjen og De Radikale, de kan slet ikke lide minkerhvervet - og det er klart, at hvis man skal fortsætte et sådant erhverv, så skal man ikke være bange for, om der vil komme nogen og spænde ben for en. Så alene af den grund, så tror jeg, at de fleste tager chekken på typisk mellem to og fire millioner kroner per minkfarm, og så bruger de den til at starte på en frisk.

Ifølge TV2s finanskommentator Ole Krohn er det ikke attraktivt for minkavlerne at tage imod dvaleordningen, der ellers kan hjælpe dem igang med minkerhvervet igen.

Seneste nyt

fra Nordjylland