LIGE NU:

Efter mose-ballade: Der er foreløbig ro i Lille Vildmosen

Utilfredse lodsejere fra Lille Vildmosen har ingen planer om at lave aktioner i weekenden, efter Aalborg Kommune fredag netop er blevet færdig med gravearbejdet på stedet. Området er nu omdannet til naturgenopretningsprojekt med nyanlagt dæmning.

Dermed tyder meget på, at der foreløbig er ro i Lille Vildmosen, og det glæder rådmand for området, Hans Henrik Henriksen (Soc.Dem.).

- Jeg håber, man vil respektere det arbejde, der er gjort, derude, siger Hans Henrik Henriksen og tilføjer, at der er ingen, der kan holde til den stemning, der har været der ikke mindst den seneste uge.

- Jeg står fast på, at Aalborg Kommune har retten på sin side, siger rådmanden.

Aalborg Kommunes gravemaskiner er færdig med det fysiske arbejde i det omfattende naturgenopretningsprojekt i Lille Vildmosen - et projekt, der alene den seneste uge har budt på to voldsom ballade og ført til, at Nordjyllands Politi har måttet frihedsrøve hele 35 personer fra stedet. 

quote Vi ødelægger ingenting, og vi har ingen aktioner i weekenden, det tjener ikke noget formål 

Preben Clausen, talsmand for lodsejerne, Lille Vildmose

De personer, der er blevet frihedsberøvet, er lodsejere fra området, der til stadighed er utilfredse med kommunens genopretningsprojekt, der blandt andet indbefatter en dæmning, som lodsejerne frygter, vil betyde, at deres område vil blive oversvømmet. 

Talsmanden for lodsejerne, Preben Clausen, siger til TV2 Nord, at man ikke har planer om ødelægge det netop afsluttede arbejde, men at de jo nok lige skal ud og se, hvad der er gravet.

- Vi ødelægger ingenting, og vi har ingen aktioner i weekenden, det tjener ikke noget formål, siger Preben Clausen.

Flere års uenighed

Uenighederne mellem lodsejerne fra Lille Vildmosen og Aalborg Kommune har stået på i flere år.

I forbindelse med et naturprojekt, der blandt andet indebærer udsætning af elge, begyndte Aalborg Kommune i 2018 at grave med maskiner på privat jord i vildmosen.

Kommunen mener, at den har en færdig aftale med lodsejerne. Det mener lodsejerne ikke.

Tilbage i 2009 fik lodsejerne kompensation for ikke længere at dyrke afgrøder på deres jord, men lodsejerne mener ikke, at kommunen har tilladelse til at grave.

Lodsejerne mener ikke, at kommunen har ret til at råde over deres jord. Kommunen derimod mener, at lodsejerne har afgivet retten.

Politiet bliver kaldt ud til mosen af kommunen, hver gang lodsejerne forsøger at stoppe entreprenørerne. 

Kommunen har fået Naturfredningsnævnets godkendelse til det arbejde, der udføres på området, men lodsejerne er ikke tilfredse. 

En langvarig konflikt om et stykke jord nåede i dag et dramatisk højdepunkt ved Lille Vildmose. Lodsejerne mener, at Aalborg Kommune ulovligt graver på deres jord, mens kommunen fastholder deres ret til at arbejde, og derfor måtte Nordjyllands Politi i dag rykke ud.  

Ifølge lodsejernes advokat, Jens Jacob Halling (H), fra advokatfirmaet Sønderby Legal i Aarhus, handler Aalborg Kommune ulovligt. I et brev til kommunen skriver han direkte: ”Kommunens handlinger bliver betragtet som værende at sidestille med ulovlig indtrængen, overvågning, hærværk og tyveri på ejendommen og knægtelse af ejendommens ukrænkelighed…”.

- Det er grov krænkelse af min klients ejendomsret – sådan med almindelige ord kan man jo kalde det tyveri, siger Jens Jacob Halling til TV2 Nord.

Debat på ord

Ifølge Preben Clausen vil lodsejerne nu trække vejret foreløbig weekenden over - og så ser de frem til en fortsat debat på ord. 

- Vi er på ingen måde blevet enige med Aalborg Kommune, men vi håber på, at vi kan finde en rimelig løsning, siger Preben Clausen, som ser frem til, at han mandag aften kan komme i dialog med rådmand Hans Henrik Henriksen, når TV2 Nord har inviteret de stridende parter til debat i det ugentlige aktualitetsprogram Fokus. 

Programmet kan ses mandag aften på TV2Nord og på tv2nord.dk. 

Forstå konflikten

En stor gruppe utilfredse lodsejere fra Lille Vildmose trodsede igen i dag politiets anvisninger og gik i protest mod Aalborg Kommune ind på afspærret område.