Efter prischok: Sådan ser din varmepris ud i 2024
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Alt efter hvor du bor i Nordjylland, er der prisstigninger eller prisfald i udsigt på din varmeregning.
Mange husejere har fået sved på panden, når varmeregningerne er dumpet ned i postkassen i det forgangne år.
Den kraftige inflation og energikrise i efteråret 2022 betød, at varmepriserne mange steder i Nordjylland eksploderede i januar 2023.
Værst så det ud i områder som Frederikshavn, Jerslev og i Thy, hvor varmepriserne på kort tid steg op mod 300 procent.
Enkelte steder betød det, at et større parcelhus kostede over 40.000 kroner om året at varme op.
Men det seneste år er energikrisen aftaget, og inflationen har fundet et mere behageligt leje. Derfor har mange fjernvarmeværker sat varmepriserne ned i andet halvår af 2023.
Og fra 1. januar bliver der igen skuret på varmeprisen i de fleste nordjyske områder.
Her er der både billigere og dyrere varme i udsigt, alt efter hvor du bor.
Eksempelvis falder den variable varmepris fra 1.000 kr/MWh til 781 kr/MWh i Nibe, som var en af de områder, der blev hårdest ramt af energikrisen for et år siden.
Det samme gælder for beboerne i Støvring og omegn. Her varslede varmeværket en kæmpe prisstigning for et år siden, hvor det pludselig ville koste op mod 35.000 kroner at varme en villa på 200 kvadratmeter op.
Helt så galt endte det dog ikke. Og nu falder den variable varmepris atter fra 931 kr/MWh til 613 kr/MWh fra nytår.
Aalborg bliver ramt hårdt
Værre ser det ud for aalborgenserne, der kan se frem til den tredje prisstigning på blot et år. For et år siden steg prisen til 684 kr/MWh, og fra nytår rammer prisen næsten 1000 kr/MWh. Nordjyllands største by bliver dermed en af de dyreste, hvad angår varme i boligen.
Årsagen er, at Nordjyllandsværket i juli oplevede et nedbrud på deres elproduktion. Den strøm, der produceres som biprodukt ved varmeforsyningen, kunne ikke produceres i flere måneder. Og netop salg af den strøm har givet Aalborg Forsyning indtægter nok til at holde varmeprisen nede.
- Havde elforsyningen som forventet været normaliseret nu, ville det ikke blive nødvendigt at hæve varmeprisen, men dels er produktionen ikke på 100 procent, og dels er elprisen i mellemtiden faldet, så vi står i en akut økonomisk krise, forklarer Per Clausen.
Se listen over varmepriser herunder. Enkelte varmeværker er ikke med på listen, da de ikke har offentliggjort tarifferne for 2024 endnu.
OBS: Oversigten gælder kun den variable varmepris. De faste bidrag kan variere fra varmeværk til varmeværk.