LIGE NU:

Ekspert fortørnet over påstået svindel

Økonomisk ekspert havde ikke i sin vildeste fantasi troet, at den påståede svindel i anklageskriftet fra EBH-sagen kunne finde sted.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er ekspert indenfor området økonomisk kriminalitet. Han har kun hurtigt læst anklageskriftet mod de otte bankchefer, der i dag er offentliggjort. Han er overrasket over, at så omfattende svindel ifølge anklageskriftet kan finde sted.

- jeg kan lige så godt sige, jeg havde ikke i min vildeste fantasi drømt om, at der var nogen i betroede stillinger og slet ikke nogen, der havde et mandat til at passe på herreløse penge, der kunne finde på at omgås sådan nogle midler på den her måde, som det er påstået i det her anklageskrift, siger Lars Krull.

I den hidtil største sag om kursmanipulation i Danmark er bankcheferne tiltalt for at have opnået et udbytte på 6,9 millioner kroner.

- Det, der overrasker mig, det er, at det ser ud til fra anklageskriftet, at det her er ikke alene koordineret, det er også sat i system, og det er ikke kun sket en gang, men det er sket flere gange, siger Lars Krull.

Svindlen foregik ifølge anklageskriftet ved, at de anklagede har indkøbt værdipapirer for derefter kunstigt at påvirke kursen, hvorefter værdipapirerne er blevet solgt.

- Et særligt ulækkert element i det her, det er, at man har rent faktisk anvendt herreløse penge til at sidde tilbage med sorteper, og de herreløse penge det var fondene - altså de tidligere sparekassefonde, og man har egentlig ladet dem betale for den vinding, de enkeltpersoner egentlig har fået ud af det her, siger Lars Krull.