Ekspert: Klovnedille svarer til terrorisme
I de seneste dage er en ny dille, hvor udklædte klovne skræmmer tilfældige forbipasserende, for alvor kommet til Nordjylland. Klovneriet er det seneste eksempel på en handling, der måske er ment som en spøg, men som kan få katastrofale følger. En ekspert betegner trenden som terrorisme.
Facebook og diverse nyhedsmedier er på det seneste flydt over med historier om skræmmende klovne. En ekspert mener, at bagmændene udøver terrorisme.
I de seneste dage er en ny dille, hvor udklædte klovne skræmmer tilfældige forbipasserende, for alvor kommet til Nordjylland. Klovneriet er det seneste eksempel på en handling, der måske er ment som en spøg, men som kan få katastrofale følger.
Henrik Jøker Bjerre er lektor i anvendt filosofi ved Aalborg Universitet. Han ser jævnligt på nye fænomener, der dukker op, og er som sådan ikke overrasket over klovnedillen.
Det er jo på en måde en slags drengestreger, kan man sige, eller en måde at lave uorden eller ballade på, og samtidig har det faktisk en karakteristik af terrorisme.
Henrik Jøker Bjerre, lektor i anvendt filosofi, Aalborg Universitet.
- Ved en række af de forskellige skrækfænomener, som vi oplever, der afløser det ene det andet, siger Henrik Jøker Bjerre.
Klovnedillen menes at være opstået i USA i løbet af sommeren, og den har hurtigt bredt sig i mediebilledet. Her på TV2 Nord har vi fortalt om flere episoder, hvor nordjyder er blevet skræmt af folk iført klovnemasker.
I de seneste måneder har en anden tendens haft en lignende udvikling. I august blev en tysk kvinde dræbt på den fynske motorvej, da en sten kastet fra en bro røg igennem forruden på den bil, hvor hun sad på passagersædet. Senere udspillede lignende episoder sig i Nordjylland, hvor en ambulance blev ramt af en genstand, der var kastet fra en bro.
- Det er jo på en måde en slags drengestreger, kan man sige, eller en måde at lave uorden eller ballade på, og samtidig har det faktisk en karakteristik af terrorisme, siger Henrik Jøker Bjerre.
Henrik Jøker Bjerre mener, at eksempelvis klovneepisoderne og stenkastene fra motorvejsbroerne virker som terror, fordi det er med til at gøre ting, som vi ellers føler os trygge ved, skræmmende. Det kan give de folk, der står bag, et kick.
Man kan måske få en eller anden fornemmelse af magt. Jeg har magt over dig, hvis jeg kan gøre det her, der kan gøre din trygge hverdag uhyggelig.
Henrik Jøker Bjerre, lektor i anvendt filosofi, Aalborg Universitet.
- Man kan måske få en eller anden fornemmelse af magt. Jeg har magt over dig, hvis jeg kan gøre det her, der kan gøre din trygge hverdag uhyggelig, siger Henrik Jøker Bjerre.
De mærkelige og skrækindjagende trends er ifølge Henrik Jøker Bjerre kommet for at blive. Han mener, at vi må vende os til, at det ene underlige fænomen afløser det andet, men opfordrer også til, at vi alle gør mere for ikke at give "hverdagsterroristerne" den opmærksomhed, de søger.
- Måske var der brug for en gang imellem, for det første at lade være med at give alt for meget opmærksomhed journalistisk og mediemæssigt til denne slags klovnerier, og hvis man endelig skulle gøre noget, så opsøge denne her slags mennesker og spørge: "Hvad laver du?"