LIGE NU:

Ekspert om udligningsreform: - Væsentlig bedre for Nordjylland end forventet

Forårets forhandlinger på Christiansborg har gjort udligningsreformen bedre set med nordjyske briller ifølge professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh. Men politikerne skal dog ikke være stolte af deres værk.

- Umiddelbart er det ekstraordinært godt set med de nordjyske kommuners briller.

Sådan vurderer, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, den netop præsenterede og længe ventede udligningsreform.

quote Det er blevet kritiseret, at Socialdemokratiet lagde op til at favorisere flere af kommunerne på Vestegnen. Den favorisering er ikke tydelig i det endelige resultat, og de penge er nu i stedet sendt til blandt andet Nordjylland.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Den kommunale udligning handler om at fordele penge mellem de 98 kommuner, for at sikre at alle kommuner har råd til ens service for borgerne.

I alt bliver 19,3 milliarder omfordelt.

Oprindeligt skulle 0,5 milliarder ekstra uddeles til kommunerne, men dét beløb er i forårets forhandlinger blevet hævet til 1,7 milliarder. Og ud af det beløb får Nordjylland tildelt en større portion procentvis end de andre regioner, hvis man holder det op med antallet af indbyggere. I alt får Nordjylland 469,8 millioner kroner i ekstra udligning.

- Udligningsreformen er set med nordjyske briller blevet bedre efter det første udkast, vi så i februar, hvor corona endnu ikke havde ramt. Umiddelbart får de mindre velstillede kommuner lidt lettere ved at yde det samme serviceniveau som i andre kommuner. Jeg tror dog ikke, at det er retfærdigt nok, men det er blevet bedre, fortæller Per Nikolaj Bukh til TV2 Nord.

HOVEDPUNKTER I AFTALEN OM ET NYT UDLIGNINGSSYSTEM

En af de mest markante ting ved reformen er ifølge Per Nikolaj Bukh, at Venstre virkelig har fået sat sit aftryk i forhandlingerne.

- Det er blevet kritiseret, at Socialdemokratiet lagde op til at favorisere flere af kommunerne på Vestegnen. Den favorisering er ikke tydelig i det endelige resultat, og de penge er nu i stedet sendt til blandt andet Nordjylland, siger Per Nikolaj Bukh.

VIDEO: Se interview med professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

Læsø reddet

Samtlige nordjyske kommuner får flere penge at arbejde med, men særligt Læsø springer i øjnene. De får 10.794 millioner kroner tilført årligt. 

- Det lyder ikke af meget, men det er vildt mange penge, de har fået på Læsø, når der ikke er tale om flere beboere. Der er flere ø-kommuner rundt omkring, der er blevet reddet, og det har faktisk været billigt. Hvis Læsø ikke havde fået hjælp, så skulle man nok overveje om kommunen overhovedet skulle drives fremadrettet, forklarer Per Nikolaj Bukh.

Beløbene til de nordjyske kommuner fordeler sig ganske pænt, men Per Nikolaj Bukh mener overordnet set, at der kunne være gjort endnu mere for at fordele penge fra landets rige kommuner til de fattige.  

- Jeg tror ikke, at udligningsreformen kommer til at betyde den udligning, som man i virkeligheden ville kunne have opnået. 

Pinagtigt forløb

Det er regeringen, Venstre, SF, Radikale og Alternativet, der tirsdag præsenterede den nye udligningsreform. Og vejen til den endelig aftale har næppe været let.

- Det er så forfærdelig en proces, som man ikke vinder noget på i Folketinget. Jeg synes faktisk ikke, at det arbejde her er noget, politikerne skal være stolte af efter så langstrakt og pinagtigt et forløb, siger Per Nikolaj Bukh.

Udligningsreformen bærer i høj grad præg af politiske holdninger, og der mener professoren i økonomistyring, at politikerne i stedet skulle have fokuseret mere på de problematikker, der tidligere har kendetegnet udligningssystemet. 

Han hæfter sig også ved, at kommunerne fremover får lettere ved at gennemskue, præcis hvor mange penge de kan bruge et godt stykke ud i fremtiden. Det er ikke nødvendigvis godt.

- Vi kalder det stabilitetens forbandelse. Det er rart at vide, hvor meget der kan bruges til næste år, men hvis vi ser fem-syv år ud i fremtiden, så er den stabilitet måske ikke så god, siger Per Nikolaj Bukh.

Med stabilitet gives der nemlig samtidig afkald på fleksibilitet.

quote Modellen er meget låst, og jeg synes ikke, at man har taget ved lære af tidligere erfaringer. Jeg ville være lykkelig, hvis politikerne bad nogle der kan regne på de her ting om hjælp. Jeg har en masse dygtige kollegaer rundt omkring, der ville kunne hjælpe.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Modellen er meget låst, og jeg synes ikke, at man har taget ved lære af tidligere erfaringer. Jeg ville være lykkelig, hvis politikerne bad nogle der kan regne på de her ting om hjælp. Jeg har en masse dygtige kollegaer rundt omkring, der ville kunne hjælpe, siger Per Nikolaj Bukh. 

Selvom modellen ifølge ham mangler fleksibilitet, så vurderer han alligevel, at udligningsreformen vil stå ved magt en del år.

- Den må simpelthen komme til at køre nogle år, slutter Per Nikolaj Bukh.