Eksperter: Usædvanlig borgmester-flugt fra Thorning

 Eksperter: Usædvanlig borgmester-flugt fra Thorning

Eksperter kalder det usædvanligt, at flere lokale Socialdemokrater ikke vil ses med statsministeren i den kommunale valgkamp.

Socialdemokratiets krise står bøjet i neon, når flere af partiets borgmesterkandidater offentligt har understreget, at de foretrækker at møde vælgerne ved efterårets kommunalvalgkamp uden deres egen statsminister, Helle Thorning-Schmidt, ved deres side.

Det påpeger valgforskere i kølvandet på, at S-topfolk i Aalborg, Hjørring og Mariagerfjord - samt udenfor Nordjylland: Herlev og Frederiksberg - har bedt om lov til at skridte deres gågader af uden det stjernedrys, som man normalt siger, en statsminister kan kaste af sig lokalt.

Ifølge valgforsker og lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, fører borgmesterkandidaterne nærmest valgkamp på at gå imod deres egen partitop.

- Det er usædvanligt i det danske partisystem, siger han.

- Vi har jo trods alt så stort et antal partier, at folk normalt plejer at kunne være nogenlunde enige med deres parti. Særligt, når man taler om partimedlemmer, der er længere fremme i rækkerne. Så det er efter min mening usædvanligt, at vi ser det her, siger han, Rune Stubager.

- Kandidaterne læser jo også meningsmålinger og taler med deres bagland, hvor regeringens politik på en række punkter er grundigt upopulær. Og ved tydeligt at tage afstand fra statsministeren, så får de markeret, at de ikke er enige i den linje, siger han.

Valgforsker og lektor i statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, forklarer, at landspolitiske vælgerkriser normalt i høj grad smitter af lokalt.

Ifølge forskningen med "en halv effekt", hvilket vil sige, at hvis et parti står til en landspolitisk fremgang på fem procent, så forventes det at slå igennem med en lokal fremgang på 2,5 procent, forklarer Kasper Møller Hansen.

- Men det gælder naturligvis også den anden vej, så en tilbagegang - som Socialdemokraterne i øjeblikket står til - også vil ramme lokalt, siger han.

- Helle Thornings tilstedeværelse i en kommune kan jo være med til at forstærke den negative landspolitiske effekt, så på den måde kan det være naturligt, at borgmestrene tænker, at det er bedre, at hun holder sig lidt i baggrunden, siger valgforskeren.

- Du har set det før, at borgmestre har sagt nej tak til den slags. Men her melder de meget kraftigt ud, og intern splid peger normalt kun i negativ retning, så man kunne måske have gjort det mere elegant ved at sige, at man ikke lige kunne samme dag som statsministeren, siger Kasper Møller Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland