LIGE NU:

Eksplosiv stigning i nordjysk internetsvindel

Antallet af nordjyske bedragerisager på internettet er steget voldsomt i løbet af det seneste år, og ofte er gerningsmanden meget ung.

Arbejdet hober sig op hos Nordjyllands Politis afdeling for økonomisk kriminalitet. Bedragerisager på internettet fylder rigtig meget i år, hvor afdelingen forventer at nå over 1200 anmeldelser om bedrageri på internettet. Ifølge afdelingsleder Jørgen Jensen er det ofte unge mennesker, der bedrager over nettet.

- Det er hurtige og lette penge ved bare et enkelt klik eller to, så det er en nem måde at gøre det på, siger Jørgen Jensen om de unges motiv for at kaste sig ud i svindel via internettet.

Koben og skruetrækker er blevet erstattet af internettet, når kriminelle mangler penge. For mens antallet af indbrudssager falder i Nordjylland, så stiger antallet af bedragerisager eksplosivt. I de seneste år har det været mellem 600 og 800 anmeldelser om bedrageri i Nordjylland. I år ser det altså ud til, at det tal ryger over 1200. Og det er kun de sager, der bliver anmeldt. Ifølge Jørgen Jensen kan det reelle antal være noget højere, da han ikke mener, det er alle, der melder det, når de er blevet snydt for mindre beløb.

I retten oplever anklagerne, at flere af gerningsmændene nærmest er besatte af at snyde folk.

- Jeg har fået flere til at forklare i retten, at de får et adrenalinkick - det lykkes, det går nemt det her, så jeg fortsætter, siger Jette Rubin, der er senioranklager ved Nordjyllands Politi. Hun har oplevet tilfælde, hvor samme gerningsmand har snydt op mod 100 forskellige ofre.

Nordjyllands Politi forklarer den eksplosive stigning i antallet af svindelsager over nettet med at køb og salg mellem private er blevet mere udbredt med de sociale medier. Mange handler foregår med en overførsel fra MobilePay eller Swipp i stedet for, at man handler fysisk i en gadedør.

- Man er ikke så personlig over for hinanden, når man benytter de sociale medier. Man tænker ikke så meget over, at det er et menneske, man snyder, så det er lidt nemmere og lidt mere tilforladeligt for pågældende, siger afdelings leder ved Nordjyllands Politis afdeling for økonomisk kriminalitet Jørgen Jensen.

Strafferammen for bedrageri er på halvandet års fængsel, men ofte kan gerningsmændene nøjes med en betinget fængselsdom, når sagen kommer for retten.