LIGE NU:

To elever for lidt: Friskole lukker fredag

Der er to elever for lidt på friskolen i Nr. Kongerslev. Derfor har Undervisningsministeriet nu tvunget skolen til at lukke, og de 30 elever skal på mandag begynde på en ny skole.

Der er endnu nogle uger til jul, og sommerferien ligger langt ude i horisonten. Alligevel har eleverne på Nr. Kongerslev-Komdrup Friskole på fredag sidste dag på skolen, som er blevet tvunget til at lukke.

- Det har jeg det selvfølgelig rigtig svært med, og jeg er allermest ked af det på børnenes vegne, for det er dem, tæppet bliver revet væk under, siger forælder Rikke Mou Skogberg, der er medlem af skolebestyrelsen på skolen.

Friskolen skal lukke, fordi der kun er 30 elever på skolen. Det er to færre end undervisningsministeriets minimumskrav på 32 elever. Derfor fik forældre og elever i mandags besked om, at skolen lukker på fredag.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke har fået besked om det noget før. Også for børnenes skyld, for nu har jeg et par børn, som blev meget kede af det, da de fik det at vide, siger Majbrit Nielsen, der er forælder til to børn på skolen.

- Jeg synes jo selvfølgelig, at det er hårdt og ærgerligt for den enkelte familie og det enkelte barn, men samtidig synes jeg også politisk, at det er fornuftigt, at vi har en grænse for, hvor små skoler kan være, siger det nordjyske folketingsmedlem Ane Halsboe-Jørgensen (Soc.dem.), der er medlem af Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

Særligt to årgange på friskolen er meget små. Tidligere har Undervisningsministeriet givet dispensation til, at årgangene kunne fortsætte, selvom de siden 0. klasse har været for små. Nu er den lille årgang - som udgør 6. og 7. klasse - skyld i, at skolens samlede elevtal ligger under minimumsgrænsen.

- Det drejer sig om, at vores børn fortjener den bedst mulige undervisning og den bedst mulige folkeskole, og jeg synes, at det er fornuftigt, at der er en grænse. Grænsen er sat lavt i forvejen, og derfor skal vi passe på med at bøje reglerne for meget og skolen har jo allerede haft dispensation, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Undervisningsministeriet har ikke givet skolen dispensation for at være under minimumsgrænsen på 32 elever, selvom der ifølge skolebestyrelsen er flere børn på vej fra friskolens 17 børn store børnehave.

- Vi vidste, at der ville være et år eller to, som ville være rigtig svært, og jeg tror, at hvis vi var kommet på den anden side af det, så havde det kørt. Det kan vi jo også se i forhold til, hvor mange børn, der er i børnehaven, der ville være blevet de næste skolebørn, siger Rikke Mou Skogberg.

Derfor lukker den 10 år gamle friskole i Nr. Kongerslev på fredag, og på mandag begynder 30 børn på nye skoler.