Elever og forældre frygter gift i skoler

Giftstoffet PCB er mere udbredt end ventet.

En ny rapport fra Energistyrelsen viser, at giftstoffet PCB er mere udbredt i offentlige bygninger end tidligere antaget. I alt 60 folkeskoler landet over er i farezonen for at have for høj koncentration af PCB (Poly-Chlorerede Biphenyler) i luften.

- Jeg synes, det er meget foruroligende at tænke på, at det muligvis er mig, der kan blive syg af de her kræftfremkaldende giftstoffer. Man burde fortælle skolerne, hvilke skoler det er, så vi kan få gjort noget ved det, siger Sandra Louise Harpøth Christensen fra 8. e på Tofthøjskolen i Storvorde.

Hun er medlem af Danske Skoleelever, Nordjylland, og hun så gerne, at det blev meldt ud, hvilke skoler der kan have for høj koncentration af PCB. Det samme gør sig gældende for Finn Juel Jensen, der er næstformand i Skole og Forældre.

- Hvis jeg var bevidst om, at det var på mit barns skole, at problemet var, så ville jeg holde mit barn væk derfra. Ligeså snart vi hører, at vi ikke kan få af vide, hvad det er for skoler, så er det i realiteten alle skoler, og derfor har alle forældre også frygten, siger han.

Klima-, energi-, og bygningsminister Martin Lidegaard kan ikke sige, hvilke 60 skoler det drejer sig om, da vurderingen fra Energistyrelsen og Miljøstyrelse er baseret på stikprøver.

Giftstoffet Poly-Chlorerede Biphenyler kan give skader på huden og påvirke evnen til at få børn. Frem til 1977 blev det blandt andet brugt i fugemasse, gulvbelægning og maling i flere offentlige bygninger.

Ifølge formand for Børne- og Undervisningsudvalget, er det nu op til kommunerne at undersøge, om de har skoler, der er i risikozonen.

- Jeg vil opfordre til, at hver enkelt kommune gennemgår sit bygningsmateriale og siger, har vi noget, der kan udgøre en risiko for vores børn, og får kortlagt det og får sat det i værk, der skal sættes i værk efterfølgende, siger formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Orla Hav (S).


Seneste nyt

fra Nordjylland