LIGE NU:

Elever protesterer mod nedskæringer

Eleverne på 15 nordjyske gymnasier holder stormøde torsdag i protest mod regeringens varslede nedskæringer på uddannelsesområdet.

Regeringen har i sit finanslovsforslag for 2016 indlagt nedskæringer på gymnasieområdet, både i 2016 og de følgende tre år. Der skal samlet set skæres mere end 1,7 milliarder kroner over de næste fire år. Disse nedskæringer kommer ifølge eleverne til at få stor betydning for deres skole.

- Nedskæringerne betyder, at vores skole bliver nødt til at skære i essentielle ting. Det kommer til at betyde lærerfyringer, mindre feedback og dårligere forberedt undervisning. Det er altså voldsomme kvalitetsforringelser på gymnasier i hele Nordjylland, udtaler talsperson for Uddannelsesalliancen, Anne Sofie Tranberg.

Eleverne på de nordjyske gymnasier har valgt at indkalde til stormøde for at diskutere, hvorvidt eleverne skal nedlægge undervisningen og dermed tage del i kampagnen 'Uddannelsesalliancen' for at vise deres utilfredshed med politikernes forslag.

Hvis det på stormøderne bliver besluttet at undervisningsnedlægge, vil der i løbet af dagen være forskellige workshops og alternativ undervisning, indtil eleverne kl. 13:30 samlet tager mod demonstration på Rådhuspladsen i København/Århus

Maiken Fossberg, elev på Aalborg Katedralskole, udtaler: "Vi ønsker at gøre opmærksom på nedskæringerne, ikke kun blandt vores medelever, men også blandt resten af befolkningen. Vi mener nemlig, at uddannelse er et fælles ansvar, der skal tages seriøst af både elever, politikere og resten af befolkningen."

Eleverne håber på, at demonstrationen og stormødet vil være med til at påvirke politikerne og de finanslovsforhandlinger, der så småt er gået i gang, for i sidste ende at få besparelserne fjernet fra finansloven.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning forventer, at op i mod 70 skoler afholder stormøde torsdag for at diskutere nedskæringerne og stemme om undervisningsnedlæggelse. Desuden forventer Uddannelsesalliancen, at mere end 20.000 deltager i demonstrationerne i Århus og København.

Uddannelsesalliancen er en sammenslutning af 35 organisationer fra uddannelses- og fagbevægelsen. Ud over DGS tæller den bl.a. Gymnasieskolernes Lærerforening, BUPL og Dansk Magisterforening. Uddannelsesalliancen arbejder for mere kvalitet i vores uddannelser.