Foto: Peter Mortensen

En million kroner til ny læge

Op til en million kroner i tilskud. Så meget får en praktiserende læge nu i tilskud, hvis han eller hun slår sig ned i et udvalgt område i Nordjylland. Tilbuddet er en del af ny kampagne der skal skaffe læger til regionen.

Med 3200 patienter per læge er de praktiserende læger på Mors nogen af de travleste i hele landet. Nu får de endeligt aflastning. En 50-årig tysk læge slår sig ned i marts på en femårig kontrakt. Den eneste grund til at hun kommer til Mors, er at hun kan leje sig ind i en praksis i stedet for at købe den.

- Jeg kan arbejde på Mors som selvstændig læge. Det er ellers næsten umuligt i Danmark uden at man skal købe en praksis. Men I Region Nordjylland kan man leje sig ind, og det er den rigtige løsning for mig, siger den tyske læge Stefanie Nolting, der har været praktiserende læge i Nordborg på Als siden 2010.

I en ny kampagne søger Region Nordjylland 21 nye praktiserende læger til ledige stillinger i Thisted, Morsø, Brønderslev og Jammerbugt Kommuner. Lægerne kan få op til en million kroner i tilskud, hvis de køber en praksis der.

- Vi har søgt efter 21 læger, og det håber vi at vi kan få, men vi ved godt at det er vanskeligt at tiltrække praktiserende læger til lige netop de her områder. Vi er glade for hver eneste henvendelse vi får på det, siger Henrik Sprøgel, afdelingschef, Primær Sundhed, Region Nordjylland.

Kampagnen nævner ikke med et ord, at man kan få lov til at leje en praksis af regionen i stedet for at eje den, som den tyske læge på Mors har gjort. Det er ærgerligt, mener Foreningen af Yngre læger.

- At leje sig ind er mindre definitivt end at købe en praksis og slå sig ned, hvilket man normalt gør som praktiserende læge. At leje kan være en start og det kan være en lidt mere blød landing, hvis man er helt nyuddannet i almenmedicin, siger Anders Krog Vistisen, formand for Yngre Læger, Nordjylland.

Hvis opholdet på Mors går godt er det Stefanie Noltings plan at hun vil købe en praksis på limfjordsøen om tre til fem år.

- Jeg glæder mig meget til at komme til Mors. Det virker som et dejligt sted, siger den nye læge.

Fem læger har indtil videre vist interessere for tilbuddet fra Region Nordjylland. Men ingen af dem har sagt ja tak endnu.