Endelig! Sådan mærker du det største rentefald i 12 år
Foto: Foto: Mathias Lodahl / TV 2 Grafik
For kort tid siden har Den Europæiske Centralbank sænket renten.
Efter nogle år præget af Ruslands invasion i Ukraine, energikrise og den dertilhørende inflationskrise, har Den Europæiske Centralbank, ECB i dag sænket renten med 0,25 procent.
Det er det største rentefald i 12 år.
- Grunden til, det sker nu, er fordi Den Europæiske Centralbank vurderer, at vi er et sted, hvor der er ved at være styr på inflationen igen, lyder det fra cheføkonom hos Spar Nord, Jens Nyholm, der fortsætter:
- ECB har sådan set kun ét formål i livet, og det er at sørge for, inflationen ligger på to procent.
Derfor har en stigende inflation gjort det nødvendigt at hæve renten over en længere periode.
- Men den kamp er de tæt på at have vundet nu. Så spørgsmålet er nu; Hvor højt er det nødvendigt, at renten er, for at vi fortsat vil få faldende inflation ned mod de to procent?
- Vi kan da allerede se nogle steder i systemet, at der kommer lidt konkurrence - for eksempel på boliglånene, hvor bankerne har nedsat renten.
Jens Nyholm, Cheføkonom, Spar Nord
En lysere fremtid for flere
Når præsidenten for ECB, Christine Lagarde, toner frem til pressemødet, vil Jens Nyholm især holde øje med hints om, i hvilket tempo rentefaldet fremadrettet kommer til at ske.
For det kan komme til at betyde en del for nordjydernes økonomi på sigt.
- Vi forventer, at ECB sænker renten flere gange i år, så vi måske lander omkring et rentefald på en procent, når vi ser et år frem. Og det er da også værd at tage med, når man skal ud og låne penge til en bil eller efterfinansiering af en bolig, siger Jens Nyholm.
Men især lånere med et variabelt forrentet lån, skal holde øje.
- Hvis ECB fortsætter med at sænke renten, og Nationalbanken forventeligt følger efter, så vil de mennesker, der har variabelt forrentet lån opleve, at renten bliver lavere, når den bliver refinansieret om for eksempel et år, fortæller cheføkonomen, der påpeger, at det kan mærkes, hvor den økonomiske udvikling har retning mod.
- Vi kan da allerede se nogle steder i systemet, at der kommer lidt konkurrence - for eksempel på boliglånene, hvor bankerne har nedsat renten.
90 kroner om måneden
Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank, udtaler til TV 2, at rentefaldet på de 0,25 procent helt konkret betyder, at man sparer 90 kroner om måneden efter skat for hver million, man har i gæld, hvis man afdrager på sit lån.
Du kan dog spare 150 kroner om måneden for hver lånt million, hvis du ikke betaler afdrag.
Spar Nords cheføkonom, Jens Nyholm, understreger dog uafhængigt af beregningen, at forventningen om rentefaldet uomtvisteligt er en håbefuld nyhed til danskerne, fordi den ikke står alene.
- Det er en positiv melding, fordi den kommer samtidig med, at det går rigtig godt i dansk økonomi. Der jo er rekordhøj beskæftigelse, boligmarkedet er højt og alle nøgletallene for dansk økonomi er tip-top.