Energiforskere til konference i Aalborg
EPE2007 (European Conference on Power Electronics and Applications) er en del af den konferencetradition, der hvert andet år samler energiteknikforskere fra hele verden. I år er det lykkedes AAU at hente konferencen til Aalborg Kongres & Kultur Center d.
Ca. 450 bidrag fremlægges som posters ved en udstilling, mens ca. 150 præsenteres mundtligt for de 800-1000 tilhørere, der forventes til konferencen. Forskerne kommer fra 50 forskellige lande i hele verden, og der vil blandt andet være et stort rykind fra Asien, idet der er modtaget mere end 200 artikler fra Japan, Sydkorea, Taiwan og Kina.
VisitAalborg hjælper med det praktiske omkring konferencen.
EPE er Europas største konferencen inden for effektelektronik, og det er første gang, den skal afholdes i Danmark.
Formålet med konferencen er at verdens førende forskere får lejlighed til at præsentere deres seneste resultater og derved vise udviklingen og fremtidens muligheder.
AAU har valgt, at konferencen i 2007 har et stærkt fokus på vindenergi på grund af Danmarks status på dette område. De mange tilmeldte bidrag, der omhandler vindenergi, vidner om, at dette forskningsemne har medvind i disse år.
Blandt de andre emneområder er solceller, måling/kontrol samt det store emne effektelektronik. Effektelektronik er elektroniske komponenter, der effektivt kan omsætte den elektriske energi fra én form til en anden.
Denne teknologi har været i en rivende udvikling de sidste tyve år og har afgørende betydning i et industrialiseret samfund, hvilket er blevet yderligere tydeliggjort det sidste års voldsomme stigning i energipriser. Faktisk bliver mere end 60 procent af den samlede elektriske energi omsat via effektelektronik, hvilket i sig selv dokumenterer vigtigheden af teknologien.
Det er ikke tilfældigt at Aalborg Universitet er vært for årets konference, idet Institut for Energiteknik er internationalt meget anerkendt og konstant er med til at præsentere nye resultater på de væsentligste internationale konferencer og i de mest prestigefyldte tidsskrifter.
Sidste år blev universitetet kåret som det næstbedste forskningscenter i Europa på dette område, kun overgået af ETH i Zürich.
For øjeblikket beskæftiger instituttet mere end 30 videnskabelige medarbejdere, og hovedparten af disse hjælper med at gennemføre konferencen.
Aalborg Universitet er et kompetencecenter European Center of Power Electronics (ECPE) og efter konferencen vil ECPE afholde et seminar omkring silicium carbidkomponenter i Ingeniørhuset i København, hvor fremtidens potentielle komponentteknologi diskuteres.