LIGE NU:

Energiudspil skal give mere miljørigtig fjernvarme

Som en del af sit nye energiudspil vil regeringen gøre op med besværlige regler og afgifter, der gør det svært for virksomheder at sælge overskudsvarme som fjernvarme.

Hvis du bor i Aalborg Kommune og dermed er begunstiget med lave varmepriser, er det til dels Aalborg Portlands skyld. Cementproducenten er nemlig med til at sende en stor del af sin overskudsvarme ud i fjernvarmenettet. Så meget, at de forsyner omkring 25.000 hustande med varme. Det svarer til godt en femtedel af forbrugerne i Aalborg Kommune.

Regeringen vil gerne have, at meget mere af virksomhedernes overskudsvarme ender som fjernvarme i stedet for at fise ud i den blå luft. Det gør det nemlig i dag, hvor bureaukrati og besværlige regler om afgifter gør det meget lidt attraktivt for virksomheder at sælge deres overskudsvarme som fjernvarme.

Men det vil regeringen altså gøre op med. Som en del af et energiudspil, som blev præsenteret torsdag, lægger regeringen op til, at man vil ensrette afgifterne og gøre det af med noget af det bureaukrati, der forhindrer virksomheder i at byde ind med at sælge deres overskudsvarme.

Regeringen vil afsætte en pulje på 100 millioner kroner til at gøre bedre brug af overskudsvarmen, så den ender som miljørigtig varme hos forbrugerne og kan skæppe lidt i kassen hos virksomhederne.

- Vi vil gerne gøre op med, at der bliver "fyret for fuglene", og det skulle gerne betyde billigere og grønnere fjernvarme til rigtig mange forbrugere - også i Nordjylland, siger skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre).

På Aalborg Portland er administrerende direktør, Michael Lundgaard Thomsen umiddelbart positiv over for, at regeringen gerne vil gøre noget på området, men han er alligevel skeptisk over for, om det kommer Portland til gode.

- I dag er vi afgiftsfritaget på det ene af vores to anlæg, og jeg kan jo se i udspillet, at man taler om en overgangsordning i forhold til afgiftsfritagelse. Så det kunne godt se ud som om, at det her mest kan blive en fordel for nye spillere på markedet, og at måske for os kan betyde højere afgifter. Men det er jo indtil videre kun et udspil, siger Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland har overskudsvarme nok til at levere fjernvarme til 10.000, måske endda 20.000 flere husstande. Det vil dog kræve investeringer i et nyt varmegenvindingsanlæg, og som loven er skruet sammen i dag kan det ikke betale sig for Aalborg Portland. Men i udspillet bliver der åbnet for, at det måske alligevel kan blive en attraktiv investering.

- Jeg kan læse, at der bliver åbnet for, at man måske bedre kan forrente investeringer i nye anlg, og vi taler jo om en investering på 80 millioner kroner. Så jeg ser elementer, der kan gøre det bedre for Aalborg Portland, siger direktøren. 

Regeringens vil med et nyt energiudspil gøre op med de bureakratiske regler for afgifter på overskudsvarme. Det skal gøre det lettere for virksomheder at sælge deres overskudsvarme til kommunernes fjernvarmenet.
def_thumb,50_percent

play Travlt som aldrig før: Rikkes butik blomstrer efter genåbning

Pooldækning: X Factor finale - vinderen findes, Martin Jensen

Gratis onlinekoncert fra toppen af AKKC’s scenetårn: Martin Jensen giver koncert i 35 meters højde

PH MA E-koncert fra Musikkenhus  Katinka Band S1E3 Still

play Få en på opleveren: E-koncert med Katinka på TV2 Nord

090421 Den med motorvejen.00_01_09_02.Still002

play Venstre vil kæmpe for den nordjyske del af Hærvejsmotorvejen

def_thumb,50_percent

play Travlt som aldrig før: Rikkes butik blomstrer efter genåbning

Pooldækning: X Factor finale - vinderen findes, Martin Jensen

Gratis onlinekoncert fra toppen af AKKC’s scenetårn: Martin Jensen giver koncert i 35 meters højde

PH MA E-koncert fra Musikkenhus  Katinka Band S1E3 Still

play Få en på opleveren: E-koncert med Katinka på TV2 Nord

Til forsiden

Til forsiden