LIGE NU:

Engelsk virusvariant i Nordjylland: - Flere skal vaccineres for at bremse smitten

Den særligt smitsomme virusvariant fra England er fundet i hele Danmark - men flest tilfælde i Nordjylland. Udviklingen bekymrer sundhedsmyndighederne.

Den engelske coronavariant, der går under navnet cluster B.117, spreder sig hastigt i Danmark, og det vækker bekymring.

- Varianten er ikke mere alvorlig for den enkelte at blive syg med. Men smitten bekymrer os, fordi den spreder sig med større hastighed end de øvrige varianter, og vi derfor skal gøre en ekstra indsats for at holde smitten nede, siger overlæge og konstitueret faglig direktør Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

quote I lande som Irland, England og Norge er der nogle lidt skrappere restriktioner i forhold til, hvor mange man må forsamles. Det kunne være én af de ting, man kan kigge på i Danmark.

Tyra Grove Krause, faglig direktør og overlæge i Statens Serum Institut.

En ny kortlægning viser, at virusvarianten nu er udbredt i hele landet, men forekomsten er højest i Nordjylland.

- Det er rigtig skræmmende, at den er så smitsom, og at flere vil blive syge, siger Bettina Lunde-Christensen fra Aabybro

FOREKOMST I DANMARK - UGE 52


En anden borger i byen, Margith Mortensen, sætter sin lid til vaccinen, men er bekymret for den kommende tid.

- Jeg frygter, at det kommer til at trække mere ud, før vi er på den anden side af det her.

Der kan komme flere restriktioner

Fortsætter spredningen, kan det blive nødvendigt med flere smitteforebyggende tiltag, for at få kontrol med situationen, siger overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

- I lande som Irland, England og Norge er der nogle lidt skrappere restriktioner eksempelvis i forhold til, hvor mange man må forsamles. Det kunne være én af de ting, man kan kigge på.

Mutationen vurderes at være 50-74 procent mere smitsom end den coronavariant, vi kender. Udbredelsen af den mere smitsomme variant får også betydning for vaccineplanerne.

- Det betyder faktisk også, at der skal være en højere andel end de vaccinerede for at opnå flokimmunitet, for at kunne bremse smitten. Så det betyder at vaccinationsindsatsen bliver endnu mere vigtig – også at få udrullet det hurtigst muligt, lyder det fra den faglige direktør i Statens Serum Institut.

Nyt møde søndag

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger til TV2, at han ikke afvise, at der kommer nye restriktioner, eller at det bliver nødvendigt at forlænge de nuværende efter 17. januar. Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser desuden, at indsatsgruppen mod covid-19 har mødtes lørdag for at vurdere situationen med den britiske virusvariant, og at de vil mødes igen søndag.

Hvor mange er smittet med varianten?