LIGE NU:

Erhvervsklima: Nordjyske kommuner er et stykke fra toppen på rangliste

Dansk Industri har undersøgt, hvilke kommuner der er mest erhvervsvenlige. Rebild ligger højest, mens Aalborg og Brønderslev kommuner ligger lavest i Nordjylland.

For 11. år i træk har Dansk Industri taget temperaturen på det lokale erhvervsklima i Danmark med en omfattende virksomhedsundersøgelse.

En af de virksomhedsejere, der har medvirket i undersøgelsen, er Christian Mosevang. Han er direktør i Hosta Industries, der laver stålløsninger til kunder i hele Europa.

- Det er klart, at der er plads til forbedringer, og det viser de nye målinger jo også, siger Christian Mosevang på baggrund af undersøgelsen. 

quote Det er klart, at der er plads til forbedringer, og det viser de nye målinger jo også

Christian Mosevang på baggrund af undersøgelsen.

Undersøgelsen er lavet ved hjælp af 7.616 virksomheder, der har bedømt kommunerne på tilgængeligheden af for eksempel arbejdskraft, uddannelse, sagsbehandling og dialog med kommunen. På den baggrund er alle kommuner blevet ranglistet.

Dårligt erhvervsklima får konsekvenser for borgere og virksomheder

Brønderslev Kommune er endt som nummer 63 på listen ud af landets 98 kommuner. Et dårligt erhvervsklima kan ifølge Peter Rindbæk, der er formand for Dansk Industri i Nordjylland få konsekvenser for både borgere og virksomheder.

- Et dårligt erhvervsklima giver jo et dårligt klima for den enkelte virksomhed at operere i, og det kan gå ud over virksomhedens vækst, det kan gå ud over skattegrundlag og i sidste ende den velfærd og velstand, som den enkelte kommune kan tilbyde sine borgere, siger Peter Rindbæk.

quote Et dårligt erhvervsklima giver jo et dårligt klima for den enkelte virksomhed at operere i, og det kan gå ud over virksomhedens vækst, det kan gå ud over skattegrundlag og i sidste ende den velfærd og velstand, som den enkelte kommune kan tilbyde sine borgere

Peter Rindbæk

Christian Mosevang mener, at et godt erhvervsklima er vigtigere for nye virksomheder, end for virksomheder, der har været i gang i mange år. Der er dog stadig ting, han gerne så ændret.

-  Vi efterspørger hastebehandling af sager ved kommunen, og at det er attraktivt at bosætte sig i kommunen, og det er blandt andet, at der er fritidsinteresser, gode kulturtilbud og fornuftigt skatteniveau, siger Christian Mosevang.

Borgmester: Der er plads til forbedring

Borgmester i Brønderslev Kommune, Michael Klitgaard, er langt fra tilfreds med resultatet af undersøgelsen.

- Det er rigtig træls. En del af det skyldes, vi har været bagud med byggesagsbehandling, det har vi gjort noget ved i løbet af året. Vi prøver at lære af sådan en undersøgelse og gøre det bedre.

Han garanterer, at de næste år har bevæget sig i den rigtige retning.

Det bedømmes virksomhederne på

Ingen nordjyske kommuner i top 10

Kommunerne tildeles en score inden for hver kategori, baseret på virksomhedernes tilfredshed med det pågældende indsatsområde og på kommunens score i den offentligt tilgængelige statistik på området.

Også nordjyske virksomheder har vurderet deres respektive kommuners service og ydelser, hvilket er mundet ud i rangliste over de mest erhvervsvenlige kommuner.

Overordnet set er der flere nordjyske kommuner, der er rykket pænt frem på listen, men der mangler et stykke i at nå helt til tops. Rebild Kommune er den eneste, der nærmer sig top-10 med et hop fra en 32. plads til 11. plads over landets kommuner.

De nordjyske kommuner på nær Læsø, der ikke er med i undersøgelsen, fordeler sig på årets rangliste over de danske kommuner med følgende placering (placeringen for 2019 i parentes):

Nordjyske kommuners placering (placering i 2019 i parantes)

For at finde landets mest erhvervsvenlige kommune skal blikket rettes mod Ikast-Brande Kommune, der er nummer et på ranglisten for 10. år i træk.

Fakta om undersøgelsen Lokalt Erhvervsklima