Erhvervsvenlighed: Thisted Kommune er landets næstbedste
For andet år i træk placerer Thisted Kommune sig som nummer to på Dansk Byggeris liste over de mest erhvervsvenlige kommuner i landet.
Dansk Byggeri placerer de nordjyske kommuner – pånær Thisted Kommune – langt nede på ranglisten i en spritny analyse af de danske kommuners erhvervsvenlighed.
For andet år i træk indtager Thisted Kommune en andenplads på Dansk Byggeris hitliste over de mest erhvervsvenlige kommuner i landet.
Ifølge Dansk Byggeri er Favrskov Kommune landets mest erhvervsvenlige kommune i 2020. Det skyldes blandt andet en halvering af byggesagsbehandlingstiden, og at kommunen har ændret praksis vedrørende kontrol af arbejdsklausuler.
Dansk Byggeris rangering af de mest erhvervsvenlige kommuner er lavet ved at sammenligne 22 forskellige parametre om de enkelte kommuner – for eksempel byggesagsbehandlingstid, erhvervsaffaldsgebyr, dækningsafgift, grundskyld og kommunale investeringer.
Nordjyske kommuner i den tunge ende
Men pånær Thisted Kommune på andenpladsen ser det ifølge Dansk Byggeri sløjt ud med erhvervsvenligheden i de nordjyske kommuner.
Bedst placeret af de øvrige nordjyske kommuner er Morsø Kommune, som er hoppet fra en plads som nummer 41 sidste år til en 22. plads i år.
De øvrige nordjyske kommuner fordeler sig på listen over de 98 danske kommuner med følgende placeringer og med sidste års placering i parentes:
58. Læsø (81)
72. Brønderslev (65)
73. Hjørring (53)
74. Frederikshavn (83)
77. Aalborg (86)
82. Jammerbugt (54)
84. Mariagerfjord (68)
86. Vesthimmerland (79)
90. Rebild (78)
Thisted Kommune stærk på byggesagsbehandling
Et nærmere kig på analysen fra Dansk Byggeri viser, at Thisted Kommune er landets bedste kommune, når det gælder byggesagsbehandling.
Ifølge Dansk Byggeri er en ”kompetent, hurtig og billig byggesagsbehandling et omdrejningspunkt for et dynamisk erhvervsklima. Det modsatte gør byggeprocesser vanskeligere på grund af langsomme og nogle gange uforudsigelige sagsbehandlingsforløb, hvilket kan medføre store økonomiske tab for både bygherrer og udførende håndværkere. I yderste konsekvens kan det koste lokale arbejdspladser.”
Og Thisted Kommune er landets tredje bedste til erhvervsaffald, hvor der er kigget på åbningstider på genbrugspladser og erhvervsaffaldsgebyr.
Her påpeger Dansk Byggeri i analysen, ”at erhvervslivets adgang til at aflevere husstandslignende affald på de kommunale genbrugspladser er en vigtig service for mange, navnlig mindre håndværksvirksomheder.”
Opdateret udbudspolitik
Thisted Kommune og Læsø Kommune indtager henholdsvis en første- og andenplads, når der kigges på offentlige udbud.
I analysen skriver Dansk Byggeri, ”at kommunerne er blandt bygge- og anlægsbranchens største kunder. I 2019 købte kommunerne entreprenør- og håndværksydelser for 19 mia. kr. Det er derfor væsentligt for erhvervslivet, at kommunen sikrer ordentlige og transparente udbudsforhold. Det sker ved at have en opdateret udbudspolitik, der tydeligt beskriver kommunens politik. Den bør blandt andet omfatte en målsætning om, at kommunen som minimum en gang årligt offentliggør og opdaterer udbudsplaner på deres hjemmesider eller på dialogmøder, så virksomhederne kan orientere sig om kommende udbud.”
Kommunerne har rakt hånden ud til erhvervslivet
Administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen kommer i analysen om kommunernes erhvervsvenlighed også ind på den aktuelle coronakrise, som ifølge ham har vist, at der ikke er et modsætningsforhold mellem kommunerne og erhvervslivet.
Det er gået op for endnu flere kommuner, at de har en fælles interesse med de lokale virksomheder i at være så erhvervsvenlige som muligt og dermed skabe de bedste betingelser for vækst og arbejdspladser.
Lars Storr-Hansen, administrerende direktør, Dansk Byggeri
- Kommunerne har rakt hånden ud til det lokale erhvervsliv ved for eksempel at fremrykke betalinger og igangsætte byggeprojekter for i fællesskab med virksomhederne at holde fast i så mange lokale arbejdspladser som muligt. Det er gået op for endnu flere kommuner, at de har en fælles interesse med de lokale virksomheder i at være så erhvervsvenlige som muligt og dermed skabe de bedste betingelser for vækst og arbejdspladser, siger Lars Storr-Hansen