Foto: Jesper Lange

Espersen: Bevar værnepligten

Konservative advarer den nye regering mod at suspendere værnepligten.

Det er første skridt mod en ren professionel hær og en trussel mod den bredt forankrede forsvarsvilje, pointerer Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen.

- Værnepligten er en helt grundlæggende bestanddel af dansk forsvar, som er med til at forankre forsvarsviljen bredt i hele befolkningen. Samtidig sikrer det et mere intelligent forsvar, at soldaterne rekrutteres fra alle samfundsgrupper - heriblandt de veluddannede, siger Lene Espersen.

Umiddelbart lægger regeringen op til at suspendere værnepligten for at spare penge.

- Men det er et farligt skridt mod en ren professionel hær. For Konservative er det helt afgørende at bevare værnepligten, siger Lene Espersen.

De danske soldater får i udlandet stor ros for deres indsats blandt andet i Afghanistan, hvor Lene Espersen som udenrigsminister flere gange har besøgt de udstationerede soldater.

- Her oplevede jeg, at de danske soldater netop har den sociale bredde, som gør dem i stand til at klare opgaverne optimalt. Hvis vi får en ren professionel hær, frygter jeg, at mister vores intelligente forsvar, siger Lene Espersen.

En egentlig afskaffelse af værnepligten kan kun ske ved ændring af Grundloven, mens en suspendering kan lade sig gøre uden en grundlovsændring.