LIGE NU:

EU kan ikke bremse hollandske fiskere i Skagerrak

De nordjyske kystfiskere skal ikke regne med hjælp fra EU i deres kamp mod store hollandske bomtrawlere.

TV2 Nord fortalte onsdag, hvordan nordjyske kystfiskere beskylder hollandske fiskere for intensivt og i månedsvis at fiske i Skagerrak, selvom de kun har en lille kvote på stedet. Men EU-reglerne rummer ikke mange muligheder for at bremse dem.

Jan Olsen og hans kystfiskerkolleger i Thorup Strand frygter, at hollandske trawlfiskere er ved at ødelægge deres erhverv.

- Vi er her ikke mere som kystfiskere om fire-fem år, hvis det her hollandske fiskeri i Skagerrak ikke bliver bremset, siger Jan Olsen. 

Der er voldsomt pres på Skagerrak, fordi fisken ifølge fiskeriforeningsformanden i Thorupstrand er fantastisk fin netop der.

- Jamen det er et Eldorado, og det er der åbenbart også andre, der synes. Men vi kunne bestemt godt savne noget mere kontrol på hollænderne. Ingen vil indrømme det, men alle ved, at der foregår noget mærkeligt, siger fiskeriforeningsformanden.

Hollænderne har kun en lille kvote i Skagerrak. Alligevel ligger de og fisker i området i otte-ni måneder om året, og derfor kommer beskyldningerne om snyd.

quote Vi er her ikke mere som kystfiskere om fire-fem år, hvis det her hollandske fiskeri i Skagerrak ikke bliver bremset

Jan Olsen, fisker, Thorup Strand

Den danske fiskerikontrol ved åbenbart også, at der foregår noget mærkeligt i Skagerrak.

- Det virker påfaldende også for os, og derfor har vi de seneste måneder intensiveret kontrollen, men vi har også ind imellem været ramt af dårligt vejr, så det er svært at kontrollere. Vi har tidligere taget kontakt til hollænderne, men der kom ikke specielt meget ud af det, siger Mik Jensen, fiskerikontrolchef i NaturErhvervstyrelsen.

Kontrolchefen foreslår, at et skib kun må have én fangstrejse i et farvand ad gangen. Derefter skal de sejle tilbage til hjemlandet og ud igen, når de vil fiske i et nyt farvand. En tur må altså ikke bestå af en kombination af fangstrejer til flere farvande. Kystfiskeren Jan Olsen foreslår, at der kun kan landes fisk i en havn, der ligger i det farvand, hvor fangsten er hentet.

I EU er der dog ikke mange muligheder for at skærpe reglerne i den retning.

- Sådan en løsning vil ikke været lidt fleksibelt nok. Det vil berøre mange, mange fiskere i Danmark, som sejler og fisker i andre farvande, og det vil være alt for besværligt at administrere, siger Ole Christensen, medlem af Fødevareudvalget i EU-Parlamentet.

Nilles Rejser

Direktøren for Nilles Rejser glæder sig over lettelse af rejserestriktioner

280518 retten aalborg

Offer slået med metalgenstand: 22-årig sigtet for grov vold

140421exrsfuh 1

Buschauffør fortsat i kritisk tilstand efter sammenstød med autotransport på motorvejen ved Svenstrup

def_thumb,50_percent

play Hæder til frivillig: Villy er på mærkerne

Nilles Rejser

Direktøren for Nilles Rejser glæder sig over lettelse af rejserestriktioner

280518 retten aalborg

Offer slået med metalgenstand: 22-årig sigtet for grov vold

140421exrsfuh 1

Buschauffør fortsat i kritisk tilstand efter sammenstød med autotransport på motorvejen ved Svenstrup

Til forsiden

Til forsiden