LIGE NU:

EU-penge yngler

I aften nedsættes den gruppe, der i de næste 6 år skal administrere EU-millioner til Vesthimmerlands og Jammerbugt Kommune. De seneste 6 år har været en ren succes. 210 millioner kroner er brugt på 64 projekter.

Etableringen af Restaurant Nørlund i udkanten af Rold Skov er skubbet i gang med 127.000 EU kroner, ikke meget ved en investering på knap en million. Men pengene skaber en solid grobund for projektet.

- Det er tvivlsomt om vi var kommet i gang og havde overlevet de to første år, hvis ikke vi havde fået EU-pengene, siger Kenneth Kragelund, Restauratør, Restaurant Nørlund.

Restauranten ligger i den gamle Nørager Kommune. En af 7 kommuner, der arbejder sammen under navnet Nordjylland Vest. Organisationen har gennem de seneste 6 år fordelt 11 millioner EU-kroner til 35 projekter.

- Netop penge fra EU har gjort det muligt, at skrabe endnu flere millioner sammen og dermed gøre de mange projekter mulige, siger Søren Christensen, der har været koordinator og fundraiser for Nordjylland Vest.

EU-pengene har givet mulighed for andre 79 millioner kroner fra fonde og puljer, mens ildsjælene bag projekterne selv har samlet resten af pengene sammen.

I alt er der blevet investeret 210 millioner kroner i 64 projekter. Men den sidste halvdel af projekterne er blevet til uden EU-penge.

- Pengene fra EU har gjort det muligt, at fremelske idéer som ikke kunne få direkte støtte fra EU. Alligevel er de blevet realiseret fordi organisationen bag har skaffet pengene, siger Søren Christensen.

Det gamle projekt er afsluttet - og nye EU penge skal fordeles. Én af dem som har arbejdet med udviklingen på landet i årevis håber på placering af uddannelser i udkantsområder.

- Jeg synes man skal bruges energi på at tiltrække uddannelser til udkanstområder. Det kunne foreksempel være en turistuddannelse, der kunne bruges bredt i mange udkanstområder, siger Barbara Diklev fra Nysum, der i øjeblikket arbejder med et stort projekt på Mors.

Fra den nye pulje af EU-penge kan Jammerbugt og Vesthimmerland forvente at få op imod 4 millioner kroner årligt. - og hvis man fortsat kan 20-dobble EU-pengene, så kan de to kommuner se frem mod næsten en halv milliard i projektmidler over de næste 6 år.

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

smoerrebroed_daase.jpg

Vilsund Blue ramt af manglende råvarer og faldende priser

Kim Edberg Andersen

Tidligere DF´er får lov til at træde ud af byrådet

SKole park og vej

play Kommunen griber ind: Afspærrer faldefærdig skolebygning for ejerens regning

090817 Landmønd kæmper for at redde høsten

play Minister erkender: Landmænd, der ville ansætte voksenlærlinge, fik uberettigede afslag

Til forsiden

Til forsiden