Få job til nye sygeplejersker

Foto: Lars Christoffersen (arkiv)

Ledigheden blandt nyuddannet sundhedspersonale i Nordjylland er høj.

Langt over halvdelen af de nyuddannede i sundhedsfagene er stadig ledige, to måneder efter de afsluttede deres uddannelse i vinteren 2012. Det viser en ny opgørelse over ledigheden blandt dimittender i Region Nordjylland fra Danske Sundhedsorganisationers Arbejdsløshedskasse, DSA.

Nyuddannede sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter og ergoterapeuter i Region Nordjylland oplever i stort tal, at der ikke er brug for dem, når de er færdige med uddannelsen.

To måneder efter endt uddannelse er 54 pct. af sygeplejerskerne, 88 pct. af jordemødrene, 75 pct. af fysioterapeuterne og 84 pct. af ergoterapeuterne ledige i Region Nordjylland.

Det er stærkt bekymrende både for den enkelte og for samfundet, som på bare lidt længere sigt har brug for alle hænder i sundhedssektoren, mener Anni Pilgaard, der er formand for DSA.

- De nyuddannede står parate med den nyeste viden, og den brænder de for at komme ud at bruge i det danske sundhedssystem. Det er ærgerligt, at mange af dem oplever at få en kold skulder, siger Anni Pilgaard.

- Sundhedssektoren har ikke råd til at skubbe veluddannede dimittender fra sig. Der bliver i den grad brug for hver og én i de kommende år, når store årgange går på pension. Derfor må der hurtigst muligt gøres en ekstraordinær indsats for at få de nyuddannede i gang i deres fag, siger Anni Pilgaard.

DSA mener, at arbejdsgiverne - regioner og kommuner - skal være mere åbne over for at ansætte nyuddannede. Desuden foreslår en jobrotationsordning, hvor unge ledige erstatter medarbejdere på en ny type sabbatorlov i fag med høj ungdomsledighed.

Forsiden lige nu