04:06

Få opskriften - sådan laver du din egen sunde kefir-drik

Mandag aften gav Nordliv seerne en unik opskrift på bedre helbred med kefir-brus.

Kefir.

Du har sikkert set det i køledisken sammen med de andre mælkeprodukter, og måske har du i samme ombæring undret dig over, hvad det mon kunne. Og hvad det i det hele taget var.

Svaret kom mandag frem i TV2 Nords livsstils- og kulturprogram Nordliv. Kefir er nemlig baseret på den gamle kefirsvamp, der stammer fra Kaukasus, og her man kobler man altså folks lange levealder sammen med indtaget af kefir. Derfor er kefir også blevet mere og mere populært blandt helsefans.

Pia Lykke Berthelsen fra Aalborg er i den forbindelse en sand "firstmover" - hun begyndte nemlig at arbejde med kefir allerede for 15 år sidne, og hun har udviklet sin helt egen opskrift på kefir-brus. En opskrift, hun nu har valgt at dele med resten af Nordjylland og Nordlivs seere.

- Kefir er så fantastisk godt for vores mave-tarm-system, for vores helbred og for vores immunforsvar og velbefindende, siger Pia Lykke Berthelsen.

Fra sukker til mælkesyre

For at komme i gang med at lave den sunde og læskende kefir-brus skal man bruge nogle kefir-svampe, som mest af alt ligner en grynet mos. Svampene kan købes hos diverse helsekost-forretninger.

Svampene lever af sukker og vand, som de omdanner til organiske syrer - mælkesyrebakterier, kulsyr og alkohol - ved at gære. Derfor tager det også fem-seks døgn at lave en portion kefir-brus, men bare rolig, den klarer det meste af arbejdet selv.

For at lave drikken skal du bruge:

200 gram kefir-svampe

100 gram sukker

2 liter vand

1 tørret abrikos

½ citron

Kom alle ingredienser i en klar beholder med låg, der kan lukke helt tæt. Lad stå i fire dage, så svampene kan formere sig.

Efter fire dage skal grynene sies fra væsken, inden den hældes på flasker. Forskellige smage kan tilsættes - for eksempel drue eller æblesmag. Brug eventuelt frosne bær som smagsgivere eller pres en appelsin eller riv lidt frisk ingefær for smag. 

Lad den næsten-færdige kefir-brus stå et døgn i flaskerne på køkkenbordet for at danne endnu mere kulsyre. Opbevar flaskerne på køl endnu et døgn, inden du serverer det for dig selv og andre.

Belønnings-kefir

Og hvad er det så lige helt præcis, man skal med sådan en kefir-brus? Jo, drikken indeholder masser af mælkesyrebakterier, som er så gode for din tarmflora. Derfor er det ingen dårlig idé at kigge lidt nærmere på kefirs egenskaber.

- Man kan bruge kefir-brusen som en belønningsdrik, fordi den smager godt. Man kan drikke det om aftenen i stedet for et glas vin, du kan drikke det til maden eller om eftermiddagen, hvis du lige trænger til at blive peppet lidt op, siger Pia Lykke Berthelsen.

Dog kan hun ikke anbefale at give brusen til små børn, da den indeholder en smule alkohol. Se fremgangsmåden i videoen øverst i artiklen.

Læs flere Nordliv-historier og se mange flere spændende indslag på Nordliv-siden.