Seneste nyt:

Få kvinder i bestyrelserne - her er grunden ifølge bestyrelsesmedlem Rikke Christoffersen

Fordomme og dårlig rekruttering er skyld i, at få kvinder besidder en bestyrelsespost. Så klar er meldingen fra Rikke Christoffersen, der selv har været bestyrelsesmedlem i to og et halvt år.

Mænd er stærkt overrepræsenterede i bestyrelserne landet over. Fænomenet har længe været velkendt, men nu vil en ny tænketank, kaldet Equalis, gøre op med det. 14.000 bestyrelsesposter er i dag besat af nordjyder. Ud af dem er bare 2.634 kvinder.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

quote Sandsynligheden for at finde en kandidat i sit eget netværk er altså ikke ret høj.

Rikke Christoffersen, bestyrelsesmedlem, Danske Erhvervsskoler og Gymnasier & næstformand, Spar Nord Fonden

Rikke Christoffersen er en af de få kvinder, der til dagligt sidder i en bestyrelse. Hun blev selv prikket på skulderen og fik tilbudt en post, men mange andre får ikke chancen, og ifølge hende skyldes det blandt andet en række fordomme.

- Der er jo fordomme. Kvinder sidestilles med de bløde værdier og dét at tage vare på hjemmet, mens mændene betragtes som rationelle, og som dem der er gode til at træffe beslutninger. Netop dét skal vi have gjort op med, fordi det er kvinder faktisk også gode til, siger Rikke Christoffersen, der både er bestyrelsesmedlem i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og er næstformand i Spar Nord Fonden.

Ikke en kamp om køn - men om lige muligheder

Hun ønsker, at folk skal vurderes ud fra deres kvalifikationer og ikke ud fra køn eller netværk. Derfor har hun en bøn til de mandlige bestyrelsesmedlemmer.

- Kig jer nu om. Er det virkelig sådan, at den bedste kandidat findes i jeres netværk? Eller kunne det tænkes, at der findes en lige så god og skarp kandidat uden for jeres netværk, som egentlig sagtens kan findes, hvis I bruger lidt tid på det, siger hun, inden hun fortsætter: 

- Sandsynligheden for at finde en kandidat i sit eget netværk er altså ikke ret høj, og det siger jeg som gammel statistiklærer, lyder det med et smil.

Stor donation til ny tænketank

Ligesom Rikke Christoffersen ønsker tænketanken Equalis, at flere kvinder skal i bestyrelserne. Tænketanken har for alvor fået et rygstød i det arbejde, da Spar Nord Fonden netop har doneret tre millioner kroner til organisationen.

- Kvinderne er der, og de vil gerne, så vi vil gerne sikre lige muligheder på baggrund af talent. Vi møder tit det argument, at der ikke er tilstrækkeligt med kvalificerede kvindelige kandidater, men det er der i langt størstedelen af tilfældene. Og i de brancher, hvor der ikke er, så skal vi sørge for, at der kommer det, siger medstifter af Equalis, Tine Lund-Bretlau.

Arbejdet i tænketanken kommer til at være baseret på forskning fra universiteter samt de nyeste undersøgelser og data på området. Donationen betyder, at der kan iværksættes nogle nye forskningsprojekter om kvinder i topposter over hele landet, og de tre millioner fra Spar Nord Fonden gør yderligere, at tænketanken kan være selvkørende den første tid. 


fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

010722 Skagen Festival

Nu spiller musikken i Skagen og Nibe

Festivalgæster

gallery De nordjyske festivaler er tilbage for fuld musik – og gæsterne elsker det

fokus.. på minkens fremtid

Minkavlerne fik en undskyldning af Statsministeren – men de er ikke tilfredse

Media Drop 010722 2632 ibch

play Det begyndte på et gadehjørne i Skagen – nu spiller Dorthe Gerlach på hovedscenen

Til forsiden

Til forsiden