Foto: Lasse Dieckmann

03:18

En ny storkonflikt er under opsejling, og flere nordjyske fagforeninger er i gang med at forberede deres medlemmer på en eventuel strejke. Det sker i solidaritet med landets lærere.

1 af 2

Fagforeninger forbereder sig på konflikt

En ny storkonflikt er under opsejling, og flere nordjyske fagforeninger er i gang med at forberede deres medlemmer på konsekvenserne af en eventuel strejke.

I solidaritet med landets lærere, der kæmper for en overenskomstsikret aftale om deres arbejdstid, er i alt 52 foreninger gået sammen i en såkaldt musketer-ed. Det betyder, at der skal forhandles en aftale om arbejdstid til lærerne på plads, før de øvrige fagforeninger vil forhandle overenskomst.

Aalborg Lærerforening har som mange andre fagforeninger sendt konfliktvarslinger ud til deres tillidsrepræsentanter.  

- Man er nødt til at finde en løsning på det her område. KL (Kommunernes Landsforening, red.) skal lægge noget på bordet, ligesom vi fra vores side har lagt noget på bordet. Så skal vi have noget på bordet nu, som vi kan forhandle ud fra. Ellers så kommer vi ikke videre, siger Karsten Lynge Simonsen, der for formand for Aalborg Lærerforening.

Det er snart fem år siden, at landets lærere blev lockoutet, og det er et levn fra den daværende regerings indgriben i lockouten, der nu kan blive genstand for en ny konflikt.  

- Man kan jo have en 70 timers arbejdsuge, man kan have en 45 ugers arbejdsuge over en måned, uden at det udløser noget, og det er simpelthen for hård en belastning for vores medlemmer, siger Karsten Lynge Simonsen om konsekvenserne ved datidens lovændring.

Lærerne er ikke de eneste, der ved overenskomstforhandlingerne kæmper for en arbejdstidsaftale til netop lærerne.  

- Vi andre vil ikke underlægges love, og at vi bryder med den danske model, så det er politikerne, der sætter overenskomsten. Det er ikke en tradition, vi har i Danmark, og det er ikke en vi ønsker, og det kan ligeså godt være os næste gang, så derfor protesten, siger Kristian Gaardsøe, der for formand for FOA Nordjylland.