LIGE NU:

Far får livstid for dødsbrand

Den 41-årige familiefar fra Øster Hurup, som sidste år slog sine døtre ihjel, idømmes fængsel på livstid. [b]Opdateret 11.44[/b]

Det var under et stort opbud fra både dansk og tysk presse, at Retten i Potsdam torsdag kendte den 41-årige familiefar Peter-Thue Rudgaard skyldig i drab på sine to døtre. Han straffes med fængsel på livstid. I Tyskland er det minimum 15 år.

Den dømte sad i retten iførst den samme trøje, som han har bårte under det meste af retssagen, og han tyggede nikotintyggegummi, som han også har haft for vane under retsmøderne.

I august sidste år slog den 41-årige sine to døtre på ni og ti år ihjel i et skovområde uden for Berlin. Han gav dem sovemedicin, og derefter satte han ild til den bil, de sad i. Han ville også selv have begået selvmord ved bilbranden, men han kunne ikke blive i bilen, da flammerne tog fat.

Den 41-årige har erkendt at have forvoldt sine døtres død ved bilbranden. Motivet var en opgør med hans ekskone, pigernes mor, om forældremyndigheden over pigerne.

Fra anklagemyndighedens side, har man på det kraftigste afvist, at det kan komme på tale at udlevere dømte til et dansk fængsel.

Anklager Peter Petersen begrunder dette med, at man ved en udlevering ikke kan vide sig sikker på, at han kommer til at afsone den straf, som man fra anklagemyndigheden har lagt op til. Det vil i givet fald så være op til en dansk instans at beslutte, og det ønsker man ikke.

I tysk ret kan man kun anke, hvis der er gået noget galt i retssagen. Det kunne for eksempel være, at man er uenig i vurderingen af, at den dømte er egnet til almindelig straf.

Inden for en uge kan forsvaret anke dommen, og derefter har man en måned til at komme med en begrundelse for anken.

Mens retssagen har kørt i Berlin har den 41-årige forsøgt at begå selvmord i sin fængselscelle ved at tage en overdosis medicin.