LIGE NU:

Farlig flue fundet i gartneri

Et mikroskopisk insekt ved navn Thrips Palmi kan gøre stor skade i driv- og væksthuse, og det er fundet i et nordjysk gartneri.

Det er sæson for havearbejde og friske krydderurter. Men desværre også sæson for Thrips Palmi - eller palmetrips. Et insekt på bare en millimeter, som kan gøre stor skade. Udover at være glad for krydderurter, kan den lille, aggressive flue også godt lide auberginer, meloner og agurker.

Insektet er fundet i et nordjysk gartneri, som derfor er sat i karantæne. Insektet er formentlig kommet fra israel, hvorfra gartneriet har fået en sending planter.

- Den er på EU's karantæneliste. Det vil sige, at det er et af de insekter, vi meget nødig vil have i vores væksthuse, da den kan gøre stor økonomisk skade, fortæller Lis T. Stenstrup, som er videnskabelig assistent ved Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Sidst Thrips Palmi blev fundet i Danmark var i 1990'erne, og den vil formentlig ikke kunne overleve en dansk vinter. Men forholdene i væksthusene med over 30 graders varme er guf for den lille flue, som formerer sig hurtigt og kan gøre stor skade på planterne.

Derfor bliver der holdt et vågent øje og ført nøje kontrol i de nordjyske gartnerier, men indtil videre har der ikke været flere fund af den lille Thrips Palmi.