Foto: Shutterstock

Farlig tendens: Sådan undgår du at tabe hjul efter hærværk

Tjek dine hjul, før du kører - og sørg for efterspænde bolte efter skift til sommerdæk. Sådan lyder anbefalingen fra politiet i kølvandet på en bølge anmeldelser om løsnede hjulbolte på personbiler.

Med to nye tilfælde af løsnede hjulbolte denne weekend er Nordjyllands Politi nu oppe på fem anmeldelser om en farlig tendens, der let kan resultere i livsfarlige situationer.

Lørdag eftermiddag opdagede en bilejer i Hvalpsund, at alle bolte på et af hans baghjul var løsnet. Lykkeligvis så han det i tide, før han satte sig bag rattet. Helt så heldig var en bilejer i Hadsund ikke. Søndag eftermiddag tabte han pludselig venstre forhjul, mens han kørte på Ringvejen. Ved nærmere eftersyn opdagede han, at også boltene på de øvrige hjul var blevet løsnet. 

Læs også Løse hjulbolte spreder frygt i Nørresundby

Heldigvis kom bilisten eller andre ikke til skade ved uheldet. Men politikommissær Preben Møller ved Nordjyllands Politi er ikke i tvivl om alvoren i situationen, der kan føre til livsfarlige ulykker.

Derfor råder han bilister til at tjekke deres hjul, før de kører.

- Det er det eneste, man kan gøre. Før man kører nogen steder, er det en god idé at tjekke, om boltene kan drejes. Fjern navkapslerne på boltene først, og kan du så med fingrene dreje boltene mod uret, er den gal, siger Preben Møller.

Det er især en god idé, hvis man for nylig har fået skiftet fra vinterdæk til sommerdæk. 

Læs også Farlig trend: Beboer opdager løse hjulbolte i Nørresundby

- Jeg skal ikke kunne sige, om det har været tilfældet for nogen af de anmeldelser, vi har fået indtil nu, men for nogle handler det måske ikke om hærværk, men derimod om at boltene ikke er blevet spændt godt nok ved skiftet til sommerdæk, siger Preben Møller.

Derfor er det en god idé at efterspænde alle bolte på hjulene, hvis man er i tvivl eller har mistanke om, at noget er galt.