Fedmeoperation uden garantier

Fedmeoperation giver bedre livskvalitet. Livskvaliteten bliver bedre hos patienter, der har fået foretaget en fedmeoperation - men på længere sigt skal der mere til for at få et lykkeligt liv. Det er de første resultater af et forskningsprojekt fra Aalbo

<b>Flere fedmeoperationer</b>
Alvorlig overvægt er årsag til, at flere og flere danskere hvert år får foretaget en fedmeoperation, som for eksempel Gastric Banding.

Operationen består i, at man sætter et bånd rundt om mavesækken, som gør, at man ikke kan spise så meget ad gangen, da mavesækkens størrelse formindskes.

<b>Hurtigt vægttab</b>
På den måde sker der efterfølgende som regel et hurtigt og stort vægttab hos patienten, og et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Sygehus belyser, hvordan det påvirker livskvaliteten.

- Som svært overvægtig har man en masse begrænsninger i sit liv, som kan have stor indvirkning på livskvaliteten. For eksempel kan man have problemer med smerter i vægtbærende led, at lege med sine børn, at side i stole med armlæn - ja i det hele taget at overkomme dagligdagens fysiske udfoldelser. Mange patienter oplever, at de et år efter fedmeoperationen har fået en bedre livskvalitet.

Sådan siger ophavskvinden bag projektet, Sofie Gry Pristed, der er ph.d.-studerende ved Adipositasklinikken på Aalborg Sygehus.

<b>Lav livskvalitet før operation</b>
Sofie Gry Pristed fortæller, at patienternes tilstand inden operationen har overrasket hende hende:
- Det kom bag på mig, at mange vurderede deres livskvalitet så lavt, som de gjorde. Bare det at gå én kilometer kan være en meget stor belastning, hvis man er svært overvægtig, og det giver sig selv, at det derfor er vanskeligt at leve et normalt aktivt liv.

<b>Ingen garantier for godt liv</b>
Selvom Sofie Gry Pristeds projekt indikerer, at livskvaliteten et år efter fedmeoperationen er væsentligt forbedret i forhold til før, så ser tingene mindre positive ud efter fem år. Patienterne taber sig hurtigt som og oplever i det første år et nyt og aktivt liv. Men på længere sigt er det ikke nødvendigvis billetten til et lykkeligt liv:

- Der er selvfølgelig nogle helbredsmæssige gevinster ved det store vægttab, men når det handler om mennesker er det ikke kun de hårde effektmål der har betydning. Det er også væsentligt, at de selv føler, at de har fået det bedre - også på det sociale og det psykiske område.

Sofie Gry Pristeds foreløbige undersøgelse af patienternes livskvalitet fem år efter operationen tyder på, at de umiddelbare fordele, der prægede det første år, ikke helt i samme grad gør sig gældende længere:

- Man har måske en forestilling om, at en normalvægtig krop er ensbetydende med et lykkeligt og godt liv - men som livet jo er, er det ikke gjort med det alene, forklarer Sofie Gry Pristed.

<b>Peter Lund Madsen og Jacob Axel Nielsen</b>
Den 30. april afholdes Forskningens Dag på Aalborg Sygehus, hvor cirka 80 forskningsprojekter bliver præsenteret, enten i form af foredrag eller postere. Sofie Gry Pristeds projekt er ét af dem.
På dagen kan man desuden møde hjerneforsker Peter Lund Madsen og minister for sundhed, Jakob Axel Nielsen.

Se program og information på: www.forskningenshus.dk/dag.