02:11

Mænd er forment adgangi Bauhaus i Hjørring denne aften. Kvinderne har indtaget butikken og lærer blandt andet om, hvad man skal og ikke skal gøre i haven i efteråret.

Fem gode råd: Sådan gør du haven klar til efterår og vinter

Tirsdag aften var kvindernes aften i Bauhaus i Hjørring - her var temaet at gøre haverne klar til efteråret.

Septembers himmel er så blå, og lige om lidt sætter det ind med (mere) regn og rusk og kulde. Træerne taber bladene, og planterne vil lige så stille lukke ned for vinteren.

Men det betyder ikke, at du som havemenneske skal gøre det samme - tværtimod. September er nemlig måneden, hvor du skal nå ikke så lidt, hvis du vil hjælpe din have med at blive klar til både vinteren og det efterfølgende forår.

Det er for eksempel nu, foderbrædderne skal gøres klar til vinteren, og i Bauhaus i Hjørring var det tirsdag aften ikke mændene, men derimod kvinderne, der fattede skruemaskine, hammer og sav for at sikre fuglene foder i de kolde måneder.

Bauhaus havde nemlig inviteret til Womens Night over hele landet, hvor kvinderne kunne få lov til at udfolde sig. En af de fremmødte i Hjørring var Lya Kokholm fra Poulstrup.

- Det er virkelig spændende. Vi er jo ikke som kvinder vant til at bruge skruemaskiner, men sådan en aften her får vi lov uden at blive overstyret, siger Lya Kokholm.

Men foderbrædderne er ikke det eneste, man som haveentusiast kan kaste sig over. Michael Nyrup, souschef i Bauhaus i Hjørring, giver her fem gode råd til, hvad du kan gøre for din have inden efteråret.

Gør haven efterårsklar:

  1. Så græs. Ja, det kan lyde mærkeligt, men i september er jorden både varm og fugtig, og hvis du døjer med mos i pletter på plænen, er det nu, det skal tages i opløbet.
  2. Dæk sarte blomsterbede ned. Om du bruger halm eller plastic kan komme ud på ét, men sidst i september er der altså risiko for, at der lokalt kan forekomme nattefrost, så hvis du gerne vil se dine sarte blomster igen til foråret, er det en god idé at dække ned tidligt.
  3. Plant nyt. Igen et forslag, der strider imod det, vi ellers mener at have lært om at plante i foråret. Men september er det ultimative tidspunkt at plante at for eksempel stedsegrønt og at lægge løg.
  4. Saml æg fra dræbersnegle. Lyder det ikke hyggeligt? Måske ikke, men hvis du gerne vil slippe for invasion af dræbersnegle til foråret, er det en god investering. Kig efter små hvide klumper på 3-4 mm under brædder, trærødder og i sprækker i jorden. Én dræbersnegl kan lægge op til 400 æg på en sæson. Så se bare efter at komme i gang.
  5. Fjern ukrudt. Måske synes du, du allerede har fjernet din del i løbet af foråret og sommeren. Men hvis du er klog, tager du et ordentligt ryk mere her i september. Det gør nemlig dit havearbejde meget lettere til foråret. God fornøjelse.