LIGE NU:

Fem nordjyske kommuner giver forældre penge til at passe egne børn - seks andre har intet tilskud

Rebild Kommune er den kommune i Nordjylland, der giver størst tilskud til forældre, der vælger at passe sine egne børn hjemme, mens størstedelen af de 11 nordjyske kommuner slet ikke giver en krone til hjemmepasning.

Regler for tilskud til familier, der passer egne børn hjemme, er for bureaukratiske, mener Liberal Alliance, som nu foreslår at give 130.000 kroner i skatterabat for hjemmepasning.

LA-formand Alex Vanopslagh kalder det et nyt, sundt bud på, hvordan man sikrer mere kernevelfærd til familierne.

- Der er mange familier, der under corona har oplevet, hvor fantastisk det var at have noget mere tid med sine børn. Jeg vil ikke tvinge nogle til at gå hjemme, men dem, der gerne vil, skal have friheden til det, siger han til TV 2.

I dag afgør din adresse ikke alene, hvorvidt du kan få tilskud til at passe dit eget barn hjemme, den afgør også beløbet, du i givet fald kan få.

I Nordjylland giver fem ud af de 11 kommuner tilskud, mens de resterende seks kommuner ikke gør.

Højeste tilskud giver Rebild Kommune. Her kan forældre få 6239 kroner pr. barn om måneden til selv at passe sine børn.

I Jammerbugt Kommune giver kommunen 6114 kroner pr. barn om måneden, mens Frederikshavn Kommune giver tilskud på 5506 kroner pr. barn op til to år, mens beløbet er 3546 kr. pr. barn pr. måned for børn mellem tre og fem år. 

Thisted Kommune giver tilskud på 5462 kr. pr. måned pr. barn under tre år, mens beløbet falder til 3561 kr. pr. måned pr. barn mellem tre og fem år.

Morsø Kommune giver tilskud på 4531 kr. pr. barn uanset barnets alder.

Hjørring, Brønderslev, Aalborg, Vesthimmerland, Mariagerfjord og Læsø kommuner yder ikke tilskud til at hjemmepasning.

Fem nordjyske kommuner giver tilskud til hjemmepasning, mens seks nordjyske kommuner ikke gør
Fem nordjyske kommuner giver tilskud til hjemmepasning, mens seks nordjyske kommuner ikke gør

LA: Skattefradrag

Står det til Liberal Alliance, så skal der være en skattefradrag til alle danske forældre.

Danmark er både det land i Europa, hvor børn bruger absolut flest timer i vuggestue, og landet, hvor den højeste andel børn under tre år går i daginstitution. Det viser tal fra Eurostat.

Det er ifølge Liberal Alliance resultatet af den socialdemokratiske velfærdsstat, hvor opfattelsen er, at børn har det bedst uden for hjemmet, og at forældres primære rolle er at være "statens skaffedyr", skriver tv2.dk.

Men det skal være slut nu, mener LA'erne, som i forbindelse med deres landsmøde nu kommer med tre konkrete forslag til, hvordan forældre kan få mere frihed til at vælge familien til.

* Skattefradrag for pasning af eget barn: Familier, der vil passe deres børn hjemme, skal kunne få et skattefradrag på 130.000 kroner om året, fra barnet fylder et år og to år frem. Fradraget skal være på 75.000 kroner for børn i børnehavealderen. Et fradrag på den størrelse kræver - afhængig af kommune og andre fradrag - en indkomst på 37-42.000 kroner om måneden. LA foreslår derfor, at halvdelen af det "overskydende" fradrag udbetales som tilskud, hvis ikke man tjener nok til at trække det fulde beløb fra.

* Pengene skal følge barnet: Familier, som gerne vil gøre brug af en privat børnepasser, skal have udbetalt de penge, som kommunen ellers ville have haft som udgift til en vuggestue- eller dagplejeplads.

* Mindre regulering af dagtilbud: Krav om åbningstider og specialpædagogiske kompetencer skal lempes, så det bliver lettere at oprette fri- og privatvuggestuer og -børnehaver. I dag er der blandt andet et krav om en minimumsåbningstid på 49 timer i private vuggestuer.

LA-formand Alex Vanopslagh kalder det ifølge TV2 et nyt, sundt bud på, hvordan man sikrer mere kernevelfærd til familierne.

Men bliver Liberal Alliances familieudspil til virkelighed, vil forskellene på tværs af kommuner altså udgå og i stedet blive erstattet af et skattefradrag.

Udspillet vækker begejstring hos småbørnsfamilieforeningen SAMFO, der arbejder for at fremme vilkår for hjemmepasning. En mulighed, som formand Line Sofie Andersen har oplevet en stigende interesse for de seneste år.

- Det er vigtigt af den indlysende årsag, at det er den måde, man skaber stærk tilknytning mellem barn og voksen. Folk har nogle blødere og mindre materialistiske værdier, end de har haft tidligere. Man vil gerne have tid til familie og samvær fremfor mere i løn og flere ting, siger SAMFO-formand Line Sofie Andersen til TV2.

Bekymret ekspert

Professor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Ole Henrik Hansen, ser også en stigning i interessen for hjemmepasning. Det kan ifølge ham skyldes, at der de seneste år har været stor debat om kvaliteten af vuggestuer og dagplejer.

Ordningen, som Liberal Alliance nu foreslår, vil dog ikke være at anbefale for alle familier, mener Ole Henrik Hansen ifølge TV2.

- Der er børn i udsatte positioner, som vil blive tabt. Som sådan en som mig får helt ondt i maven af at tænke på. Forældre, som ikke forstår at tage vare på deres børn, som det er nu. Vi ved, at de børn har godt af at blive stimuleret og få opmærksomhed i den grad, som de nu gør det i en vuggestue eller daginstitution, siger han til tv2.dk og tilføjer:

- Det her forslag er meget generelt, og det kan jeg godt blive lidt bekymret over.