Feriekage, fødselsdagskage eller kvajekage. Vi guffer (for) meget kage på jobbet.

Ernæringseksperterne mener at kagekulturen på mange danske arbejdspladser er stukket helt af. Det mener de ikke i hjemmeplejen i Aars, hvor der er kage næsten hver dag.

De er rigtig glade for kage i hjemmeplejen i Aars. Tre medarbejdere har bagt hver sin bradepandefuld kage, som står til fri afbenyttelse i personalets køkken.  For der er altid en anledning til tage kage med på job.

- Vi har en nyansat, som synes hun ville sige pænt goddag med en kage. Det er en anledning. Jeg er blevet fastansat nu her. Det er en anledning til kage. En kollega, som har holdt ferie synes ikke at vi havde fået nok kage, da hun gik på ferie, så hun giver en efter-ferie-kage, forklarer social- og sundhedshjælper Charlotte Dybdal Larsen.

Ernæringseksperterne advarer

Ernæringseksperterne mener at kagekulturen på mange danske arbejdspladser har taget overhånd. Men i hjemmeplejen understreger de, at de såmænd også spiser grønt.

- Det her er gulerod, og der er også ananas i. Så vi får både grøntsager og frugt, griner Charlotte Dybdal Larsen mens hun peger på indholdet i en af kagerne.

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet har vist at vores kageforbrug er steget med 15 procent de seneste 10 år. Vores hyggementalitet og kageprogrammer på tv er nogen af forklaringerne, lyder det på eksperterne. Vi tager på af det, og vi har glemt, hvordan vi hygger os uden kage og slik. Meget af kagen burde udskiftes med sundere alternativer.

quote Vi har en nyansat, som synes hun ville sige pænt goddag med en kage. Det er en anledning. Jeg er blevet fastansat nu her. Det er en anledning til kage. En kollega, som har holdt ferie synes ikke at vi havde fået nok kage, da hun gik på ferie, så hun giver en efter-ferie-kage.

Charlotte Dybdal Larsen, social- og sundhedshjælper, Hjemmeplejen i Aars

- Vi trænger til at få noget oplysning om hvor meget er for meget i forhold til kagespiseri og også andre søde sager. Vi trænger til at få en anden kultur omkring hygge, at hygge ikke behøver at være lig med at vi skal putte en masse søde sager og kager og søde drikke i munden. Vi kan også hygge os på anden vis, siger Jeppe Mathiessen, der er ernæringsforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

Medarbejderne i hjemmeplejen erkender da også at de nok spiser lidt mere kage end godt er. Hygge er lig med kage.

- Sundhedseksperterne har ret i at det er for meget. Det ved jeg også godt i det fag jeg er indenfor. Men jeg er alt for glad for kage, siger social og sundhedsassistent Carina Pedersen.

Kage giver sammenhold

I arbejdslivet står personalet ofte i svære situationer med døende borgere. Det hjælper på sammenholdet og humøret at samles over en kage.

- Altså sundhedsmæssigt er det nok ikke så godt, men socialt synes jeg at det giver noget til gruppen, og det er også vigtigt, siger Alicia Borras Sørig, der er arbejdsmiljørepræsentant i hjemmeplejen.

For kort tid siden blev det forbudt for personalet i hjemmeplejen i Vesthimmerlands Kommune at ryge i arbejdstiden. Det har fået sukkerindtaget til at stige.

- Vi erstatter smøgerne med kage og bolsjer. Det er jo også fint nok, hvis ikke man buler ud af det, siger Carina Pedersen.

Flere erkender at de tager på af at gå på job.

- Ja, det kan godt koste nogle kilo, men så må vi jo i fitnesscenter, siger social- og sundhedshjælper Birte Villadsen.

Svært at være på slankekur

Arbejdsmiljørepræsentanten synes at kagespiseriet har taget overhånd. Det er ikke nemt at være en af dem på slankekur.

- Jeg er selv en af dem, der er på slankekur, og man skal virkeligt have rygrad for at stå over. Det kunne godt hjælpe dig at der kom nogle regler på området? Ja, det kunne det godt, siger Alicia Borras Sørig.

På de danske arbejdspladser er der taget et opgør med alkohol og rygning. Ernæringseksperter vil gerne have at sukker og især kage bliver det næste.

- Hvad siger ledelsen til at i spiser så meget kage? De spørger om vi giver et stykke. De vil også gerne spise kage, griner Birte Villadsen.

Kage fakta

- Vores indtag af flødekager og romkugler er stigende. Fra 2005-2008 spiste hver voksne dansker 39 gram kage om dagen inklusiv kage på jobbet. I årerne 2011-2013 steg det tal til 45 gram. En stigning på 15 procent.
- Kvinder spiser mere kage end mænd.
- På arbejdspladserne er det især i finanssektoren, at der bliver hygget med tomme kalorier i arbejdstiden.
- 72 procent af de finansansatte spiser kage på jobbet mindst en gang om ugen. På kagebunden ligger landmændene. Her er det kun 37 procent, der spiser kage ugentligt.
- Vi spiser så meget slik, at vi er tæt på at have verdensrekorden. Hver dansker spiser i gennemsnit mere end 8 kilo slik om året. Vi er kun overgået af finnerne i slikforbrug. Sugar Confectionary Europe forventer at vi overhaler finnerne i 2018.

Kilder:
Rapport fra DTU Fødevareinstitutet. "Danskernes kostvaner 2011-2013"
Deloitte undersøgelse af danskenes kagevaner
Sugar Confectionary Europe

Seneste nyt

fra Nordjylland