FH-chef går af: - Jeg har aldrig følt mig krænket af hende

Lizette Risgaards afgang giver genlyd - også i Nordjylland.

Efter flere anklager om grænseoverskridende og krænkende adfærd trækker Lizette Risgaard sig nu som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. 

Det meddelte hun i dag i et opslag på Facebook. Og det er en beslutning, der vækker både begejstring og bekymring - her i det nordjyske. 

TV2 Nord har talt med nogle handlende nordjyder om sagen. 

- Det er da er noget skidtværk, siger Kaj Thomsen, der netop er kommet ud af Kvickly i Nørresundby, da TV2 Nord fanger ham.

- Jeg kan da også undre mig lidt. I hendes alder og sådan noget, siger Hans Jørgen Kristensen, der også netop har handlet. 

Allan Busk føler sig ikke krænket

Hos FH's medlemmer er holdningen til situationen da også helt tydelig. 

- Det er en rigtig træls sag, det er en rigtig lorte sag, lyder det fra 3F Aalborgs formand, Allan Busk.

- På nordjysk hedder det vel ikke så meget ærgerligt, men træls. Det er ikke det, vi har brug for lige nu. Vi har brug for at stå imod og stå sammen, stemmer formanden for FOA i Nordjylland, Kristian Gaardsøe i.

Torsdag kom det frem, at flere yngre mænd blandt andet er blevet rørt på numsen af Lizette Risgaard. Fredag gik hun på orlov. Søndag har hun trukket sig som formand.

- Jeg har kendt hende i mange år. Når du får et knus af Lizette, er du ikke i tvivl om, at du får et knus. Og du bliver også aet på ryggen, og hun rør ved dig, når hun taler til dig. Jeg har aldrig følt mig krænket af det. Men vi må også erkende, tiden er en anden, og mennesker tænker anderledes, siger Allan Busk.

- Der, hvor det var kommet til, der er det svært at gøre anderledes, mener Kristian Gaardsøe. 

Fagbevægelsens Hovedorganisation er en paraplyorganisation med 65 medlemsorganisationer under sig. Det svarer til 1,3 millioner lønmodtagere. Og Lizette Risgaard har stået i spidsen siden 2019.

Unødvendig undersøgelse 

Både 3F og FOA stemte for en advokatundersøgelse af sagen. Men nu hvor hun er gået af som formand, kommer den først efter hendes fratrædelse. Og derfor mener Allan Busk, at man kunne slået koldt vand i blodt med undersøgelsen. 

- Jeg synes, vi lige skulle have ventet og hørt alle parter, før vi tog en konklusion. Det er altså det system, jeg hylder, siger han. 

Anderledes ser Kristian Gaardsøe fra FOA på det.

- Er der nogen, der har vidst noget, som ikke har gjort noget ved det? Sådan vi kan komme til bunds i den her sag, så vi kan komme videre.

Tilbage blandt de handlende nordjyder, mener de ikke, at en advokatundersøgelse overhovedet er nødvendig.

- Jeg synes, det er i orden, at hun endelig har trukket sig. For sådan noget skal ikke være der, mener Hans Jørgen Kristensen.

- Det er ikke okay. Det synes jeg ikke, det er. Lige meget om det er fra kvinde til mand eller mand til kvinde, Kathrine Juulsgaard.

Selvransagelse i fagforbud 

Det er ikke første gang, der har været problemer i de forskellige forbund med grænseoverskridende adfærd.

- Prøv at hør her, vi er i et samfund, som er under forandring lige nu... Det er det altså svært bare at gå ned i brugsen. For hende der, man så kender, som man møder, skal man give hende et kram eller en hånd? Spørger Allan Busk.

Selvom sagen har skabt røre, så har den alligevel også givet stof til eftertanke.

- Det giver altid anledning til selvransagelse. Er der noget, der mangler i vores regler, der gør, vi kan tage imod i forhold til krænkelsessager, spørger Kristian Gaardsøe retorisk.

- Vi skal nok finde en, der kan afløse hende. Og vi er på ingen måde knækket af det her. Slet slet ikke, slutter Allan Busk. 


Seneste nyt

fra Nordjylland