Filmen knækkede for Vibeke - først da hun søgte mod udlandet, fik hun arbejdsglæden igen

Flere sygeplejersker føler sig nødsaget til at søge mod Norge, selvom der er mangel på dem i Danmark.

Oslo-området, Aalesund, Trondheim og nu det sydvestlige Haugesund. 64-årige Vibeke Hyttel har levet lidt af en nomadetilværelse som sygeplejerske, siden hun rejste nordpå efter mange års tro tjeneste i det nordjyske sundhedsvæsen.

I 2014 knækkede filmen i Danmark. Arbejdsbyrden var over tid blevet alt, alt for stor.

- Det førte jo faktisk til, at jeg gik ned med stress og derudover senere en depression. Jeg var uarbejdsdygtig i hele 2014 og måtte helt ned at kravle og starte forfra igen, siger Vibeke Hyttel til TV2 Nord fra en telefonforbindelse i Norge.

Det resulterer i, at hun I 2015 pakker rygsækken og drager op nær Oslo, hvorefter hun får job som vikar. Her genfinder hun hurtigt arbejdsglæden.

Ifølge Christina Windau Hay Lund, der er kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, skal der handles her og nu. Hun vil have arbejdsgiverne og politikerne til at kigge på, hvordan arbejdsvilkår og løn kan gøres attraktive nok til, at sygeplejerskerne vælger at blive i Danmark.
Ifølge Christina Windau Hay Lund, der er kredsforkvinde i Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, skal der handles her og nu. Hun vil have arbejdsgiverne og politikerne til at kigge på, hvordan arbejdsvilkår og løn kan gøres attraktive nok til, at sygeplejerskerne vælger at blive i Danmark.

Langt fra den eneste

Vibeke Hyttel er ingenlunde den eneste, som har vendt ryggen til det danske sundhedsvæsen. I hvert fald viser tal fra de norske sundhedsmyndigheder, Helsedirektoratet, at knap 1400 sygeplejersker, som er uddannet i Danmark, har fået autorisation til at arbejde i Norge siden 2020.

Antal autorisationer til sygeplejersker uddannet i DK
2020361
2021416
2022619

Tallene afslører dog ikke, hvor mange der reelt set ender med at rejse til Norge ligesom Vibeke Hyttel, og det er heller ikke til at sige, om sygeplejerskerne, der rejser af sted, vender tilbage til Danmark.

Ikke desto mindre er det problematisk, at så mange sygeplejersker rejser nordpå. Det mener Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Det er rigtig kedeligt, at vi får nogle ressourcer trukket ud af sundhedsvæsnet, hvor vi godt kunne bruge dem, siger han til TV2 Øst.

Velfærd uden "varme hænder"

Antallet af ældre stiger og stiger, mens det allerede er svært at rekruttere tilstrækkeligt med personale til at passe vores børn, ældre og syge.

Udfordringen ser kun ud til at blive større i fremtiden. Derfor sætter TV2 Nord sammen med de øvrige regioner i uge 5 fokus på den danske velfærd og de såkaldte "varme hænder".

I 2030 er der ifølge Kommunernes Landsforening behov for 44.000 ekstra medarbejdere, hvis det nuværende serviceniveau skal opretholdes i den offentlige sektor.

Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere. Arbejdsstyrken vokser imidlertid kun med 50.000 personer.

Det er ikke mere end en måned siden, at regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V) fortalte TV2 Nord, at der er flere ubesatte stillinger rundt omkring på de mest pressede nordjyske afdelinger. Af den grund lægger han heller ikke skjul på, at det er ærgerligt, når ansatte forlader det nordjyske sundhedsvæsen til fordel for et arbejde i det norske.

Han slår dog i samme ombæring fast, at det ikke er noget nyt fænomen, at danske sygeplejersker rejser til Norge.

quote Hvis vilkårene var bedre, så var jeg da rejst hjem i morgen

Vibeke Hyttel, sygeplejerske

Kan ikke følge med Norge

Vibeke Hyttel har nu været i Norge i godt og vel otte år. Hun behøver ikke meget betænkningstid til at svare på, hvorfor sygeplejersker-tilværelsen er bedre i Norge end i Danmark.

- Det er ret simpelt. Du har bedre tid til hver enkelt patient. Der er mere ro på, fordi normeringerne er langt bedre heroppe. Lønnen afspejler også i højere grad, det store ansvar man har, fortæller hun. 

Målt på løn kan Danmark ifølge Mads Duedahl hverken nu eller i fremtiden konkurrere med Norge.

Men hvad gør du som regionsrådsformand så for at sikre, at folk ikke rejser til udlandet?

- Som regionsråd arbejder vi hele tiden for på sikre de bedst mulige rammer for vores medarbejdere. Jeg ved godt, at der er flere steder, hvor det virkelig brænder på, og der er det jo vores ansvar, at vi får sat så mange penge af som så muligt til at understøtte de mest pressede afdelinger, og det gjorde vi i budgettet sidste år, da vi tildelte 50 millioner kroner ekstra til de mest pressede afdelinger, siger regionsrådsformanden.

Lige nu er det dog ikke nok til, at Vibeke Hyttel siger adjø til Norge, selvom hun savner Danmark.

- Men hvis vilkårene var bedre (i Danmark, red.), så var jeg da rejst hjem i morgen, siger hun.



Seneste nyt

fra Nordjylland