LIGE NU:

Fire unge anholdt for Aula-bombetrulser

Unge mænd på mellem 13 og 18 år er blevet anholdt, mistænkt for at stå bag falske bombetrusler mod 17 skoler.

Onsdag morgen er fire unge mænd blevet anholdt i en større koordineret politikation. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

De fire unge mænd, der er mellem 13 og 18 år gamle er mistænkt for at stå bag en række bombetrusler, der blev sendt ud på skoler rundt om i hele landet via skolernes IT-platform Aula i novmber sidste år.

I Nordjylland blev truslerne blandt andet sendt ud på flere skoler i Hjørring Kommune, i Mariagerfjord Kommune, i Aalborg Kommune samt i Thisted Kommune. I Thisted var det Tingstrup Skole, der blev udsat for truslen og skolen blev i den forbindelse evakueret. I første omgang var en 13-årig elev mistænkt for at stå bag, men det stod hurtigt klart, at han ikke var den egentlige afsender af truslen.

I alt mistænkes de fire anholdte at stå bag trusler mod 17 skoler.

Anholdte fik hjælp

De fire unge er anholdt i Nordsjælland, på Frederiksberg samt på Fyn og at politiet nu - efter næsten et halvt års efterforskning - har fundet frem til de formodede gerningsmænd er t gennembrud i et kompliceret efterforskningsarbejde.

- Bombetrusler er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor er det glædeligt, at vi er kommet så langt, at vi kan komme i gang med teknisk efterforskning og afhøringer, udtaler Hans Roost, politiinspektør og leder af efterforskningen ved Midt- og Vestjyllands Politi, i pressemeddelelsen.

Det er politiets formodning, at de unge er en del af en hackergruppe og det er derfor sandsynligt, at der vil komme flere anholdelser i sagen.

- Vi har konfiskeret en del telefoner og computere, som vi nu sender til undersøgelse hos NC3 (Nationalt Cyber Crime Center red.) Det er en alvorlig forbrydelse, der er begået, og vi arbejder videre med at finde alle involverede – efterforskningen er langt fra færdig, udtaler Hans Roost.

Brød ikke ind - stjal nøglerne

Politiet vurderer, ud fra deres efterforskning, at Aula ikke har været udsat for egentlig hacking hvor IT-kyndige har fundet hemmelige bagdøre eller smuthuller i systemet. Antagelser er i stedet at elever på de skoler, der blev udsat for truslerne, er blevet franarret deres adgangskoder i forbindelse med et online-spil.

- Man kan sige, at de ikke har brudt døren op, men snarere har narret sig til nøglen og låst sig ind, udtaler Claus Birkelyng, som er leder af NC3, i pressemeddelelsen hvor han samtidig understreger, at det er lige strafbart at udnytte andres brugernavne og passwords som det er at hacke.

Gode råd: Sådan bliver du IT-sikker