LIGE NU:

Fisk skal selv måle iltsvind

Dansk opfindelse nyt våben i kampen mod ilt-katastrofer i fjordene

En dansk udviklet iltsvindsmåler kan som den første i verden sættes direkte på en fisk og dermed nemt fortælle biologerne om fiskenes reaktion på iltsvind.

Danske forskere har udviklet en iltmåler, der er så lille, at den kan sættes fast direkte på en fisk. Dermed får biologer et vigtigt redskab til at opklare, hvornår et iltsvind er så grelt, at fiskene dør eller stikker af, skriver Ingeniøren.

Måleren tænkes anvendt i områder, der er ramt af iltsvind, som Mariager Fjord og uden for dambrug og i ferskvandssøer.

Iltmåleren vejer bare 15 gram. Den er udviklet af Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) sammen med elektronikvirksomheden Loligo Systems i Tjele.

- Måleren er verdens eneste af sin slags og er den bedst anvendelige til at bestemme fiskenes muligheder for at overleve i områder med iltsvind, siger ph.d.-studerende Jon C. Svendsen fra DFU til Ingeniøren. Han har været med til at udvikle iltmåleren.

Får friske fisk i Mariager Fjord en måler på om foråret, kan forskerne følge fiskenes respons og mulige flugt fra iltfattige områder under sensommerens ltsvind.

Endnu har forskerne ikke anvendt iltmåleren i praksis. Men laboratorieundersøgelser dokumenterer, at sensoren på få sekunder registrerer en ændring af iltforholdene med en nøjagtighed på én pct.

/ritzau/