Fiskere om Brexit: - Det vil ramme os hårdt
Et hårdt Brexit vil få store økonomiske konsekvenser for de fiskere, der hiver dele af deres fangst i land i britisk farvand. Sådan lyder det forud for tirsdagens afstemning i det britiske parlament.
Tirsdag aften kommer manges øjne til at hvile på London, når det britiske parlament skal sige ja eller nej til en aftale om at forlade EU.
Blandt dem, der følger nervøst med i afgørelsen, er de nordjyske fiskere.
For hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, så kan det få store konsekvenser for de mange fiskere, der i dag fisker i britisk farvand.
Som det er i dag, sikrer en EU-aftale, at de har mulighed for at fiske i andre EU-landes farvand, men ender briterne med at forlade EU uden en aftale, så er det slut.
- Vi er meget afhængige af at fiske i britisk zone. For vores medlemmer er det 60-70 procent af omsætningen, der bliver fisket i britisk farvand. Og hvis vi ikke får adgang til den britiske zone, så får det altså nogle konsekvenser for vores forretning, fortæller formanden for Danmarks Pelagiske Producentforening, Fridi Magnusen, som selv er fisker i Hirtshals.
For vores medlemmer er det 60-70 procent af omsætningen, der bliver fisket i britisk farvand. Og hvis vi ikke får adgang til den britiske zone, så får det altså nogle konsekvenser for vores forretning.
Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentforening.
Han repræsenterer blandt andet de fiskere, der fisker makrel, sild og tobis, og det er netop den gruppe, der står til at blive hårdest ramt ved et hårdt brexit. Størstedelen af de arter fiskes nemlig netop i britisk farvand.
Fremtiden afhænger af nye aftaler
Præcis hvor store konsekvenser et hårdt brexit vil få for de nordjyske fiskere, er endnu ikke til at sige.
Ifølge Fridi Magnusen afhænger det af, om det efterfølgende vil lykkes Danmark at lave nye aftaler med Storbritannien, som giver de danske fiskere mulighed for at opretholde dele af deres fiskeri i de britiske farvande. Men lige meget hvad, vil det kunne mærkes, lyder det fra formanden.
- Det vil ramme os hårdt. Det er svært at sige, lige præcis hvordan den økonomiske konsekvens vil blive. Vi er vant til, at det går op og ned, og vi vil forsøge efter bedste evne at finde alternativer til at drive forretningerne videre. Men det er klart, at vi ikke kan gøre det med den arbejdsgang, vi har kørt med i de senere år. Så det vil blive en mindre forretning.
Som det ser ud nu, vil briterne forlade EU ved midnat den 29. marts.