Seneste nyt:

Fiskeriforening: Hver femte danske fiskefartøj skal skrottes

Med nogle af de største og vigtigste fiskerihavne i Danmark kan Nordjylland næppe undgå at blive ramt af den forudsete skrotning af fiskefartøjer.

Danmarks Fiskeriforening holder i dag generalforsamling i skyggen af dystre udsigter i kølvandet på Brexit.

Mange fiskere har i 2020 mistet en fjerdedel af omsætningen, efter muligheden for at fiske i de britiske farvande er forsvundet, lyder det i en pressemeddelelse fra Danmarks Fiskeriforening.

quote Selvom det er et tungt budskab, er jeg ikke i tvivl. Der er for mange fiskefartøjer i Danmark, som landet ligger nu, og det skal vi have ændret.

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening

Situationen i dansk fiskeri er alvorlig, og der er behov for store forandringer, hvis dansk fiskeri fortsat skal kunne bidrage med vækst og vigtige arbejdspladser, lyder det fra foreningen.

- Som formand for de danske fiskere må jeg erkende, at vi i dansk fiskeri står over for store udfordringer. Derfor bruger vi dagens generalforsamling på at kigge hinanden i øjnene og på at præsentere vores udspil til, hvordan vi kan sikre, at Danmark kan forblive en stolt fiskerination, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Se videointerview med Svend-Erik Andersen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (Soc.Dem), er enig i, at situationen er alvorlig for de danske fiskere:

- Der skal en håndsrækning til. Der er ingen tvivl om, at danske fiskere er utrolig hårdt ramt. Det er en meget træls situation, vi er i, fordi briterne ved en folkeafstemning har valgt at melde sig ud af EU. Det er træls på mange måder, men det er især træls for fiskerne, der mister kvoteadgang. Det er meget svære tider for danske fiskere, og derfor skal vi også hjælpe så meget, vi overhovedet kan, siger han.

- Vi skal have vendt skuden

I et oplæg til generalforsamlingen lægger Danmarks Fiskeriforening op til, at hver femte fiskefartøj skal skrottes, og da Nordjylland har nogle af Danmarks største og vigtigste fiskerihavne, går landsdelen formentlig ikke ram forbi i den proces.

- Selvom det er et tungt budskab, er jeg ikke i tvivl. Der er for mange fiskefartøjer i Danmark, som landet ligger nu, og det skal vi have ændret. Det er simpelthen en forudsætning for, at vi kan få vendt skuden og sikre et rentabelt og bæredygtigt fiskeri i fremtiden, lyder det fra Svend-Erik Andersen.

Kort før nytår indgik EU og Storbritannien en aftale om det fremtidige forhold mellem unionen og Storbritannien, også på fiskeriområdet. Men fiskerne mangler stadig at få kompensation. 

Pengene er ikke udbetalt endnu, selvom aftalen kom i stand lige før nytår. Hvornår kan fiskerne se frem til at få kompensation?

- Det er forhåbentlig meget snart. Det har taget unødig lang tid i Bruxelles at få udbetalt pengene, men vi presser kolossalt på fra dansk side, for vi har et ønske om, at de penge skal ud og arbejde, og der er nogen, der virkelig har et behov. Det er helt urimeligt, hvis vi kommer i en situation, hvor der er danske fiskere, der skal gå konkurs på grund af en beslutning, de har truffet i Storbritannien, så vi skal have lavet ordninger, der kommer fiskerne til hjælp, og det knokler vi på i døgndrift i ministeriet, siger Landsbrugs-, Fødevare- og Fiskeriminister, Rasmus Prehn, Soc.Dem.


Hans vurdering er, at kompensationen først kan blive udbetalt tidligst i august, da forhandlingerne om den endelige ramme for aftalen fortsætter i juni og juli. 

Se interview med minister for fiskeri, Rasmus Prehn:


Fiskericenter i Nord- eller Vestjylland

Et andet element i planen er at oprette et udviklingscenter for fiskeri, der skal placeres i en nordjysk eller vestjysk havn. Ifølge Det Nordjyske Mediehus komme det til at ligge i Hansholm med navnet Sea Center Hanstholm, men dette er endnu ikke udmeldt officielt.

Derudover foreslås en ny model for kystfiskeriet, hvordan fremtidens fiskerikontrol kan tilrettelægges, og hvordan Danmark kan blive en mere toneangivende spiller i EU til gavn for de danske fiskere, der til daglig kæmper med et omfattende regelsæt, der har rødder i netop EU.

- Det er vores ambition, at fiskeriet skal udvikle sig sådan, at fiskeriet fortsat kan bidrage med vigtige arbejdspladser omkring fiskerihavnene. Vi vil være danskernes fiskere. Derfor skal vi naturligvis også fortsætte arbejdet med bæredygtighed og for at sikre et sundt havmiljø, lyder det fra Svend-Erik Andersen.

De største nordjyske fiskerihavnes omsætning og samlede landing


260922 FULD FIGUR NYT STUDIE

Ingen 22-udsendelse torsdag

farsø2

'Luk vinduer og døre': Udvikler kraftig røg

Media Drop 290922 3644 hala

play Fæller blev fjender: Vender Kastrup ryggen - her er hans svar

Thomas Kastrup-Larsen

play Drama for millioner, udvandringer og 'rystede' politikere: Budgetforhandlingerne i Aalborg blev uden flere partier

260922 FULD FIGUR NYT STUDIE

Ingen 22-udsendelse torsdag

farsø2

'Luk vinduer og døre': Udvikler kraftig røg

Siemens Gamesa Aalborg

Kæmpe fyringsrunde på en af landsdelens største arbejdspladser

Naturnationalpark Tranum 1

Undersøgelse: Hver anden nordjyde vil have flere naturnationalparker

Spar

Hætteklædt person truede chauffør med kniv

20171220-213302-L-2600x1714ma

Skadedyr på fri fod på fjerde døgn: Medarbejderne hjælper i jagten

180820 Thomas Fischer Siemens Gamesa

Fremtiden er uvis: Overrasket Thomas optimistisk trods stor fyringsrunde

Kristoffer Hjort Storm

Rådmænd forlader budgetforhandlinger: - Ældre og ansatte betaler prisen

Siemens Gamesa Aalborg

Kæmpe fyringsrunde på en af landsdelens største arbejdspladser

Spar

Hætteklædt person truede chauffør med kniv

Dronninglund Gymnasium 1

Gymnasier står til at miste tilskud - kan betyde fyringer

Pinderup Træpiller

play Omstridt træpillefirma sigtet for bedrageri

HTX: Folkeskoler charmeres til HTX med spændende eksperimenter

play Charmeoffensiv skal lokke elever til teknisk gymnasium

Støvring mobil politistation

Efter ulovligt salg til mindreårige: Nu patruljerer politiet

Blå blink_3

Tagdækker faldt i døden under besøg af Arbejdstilsynet

røde kors indsamling

Nordjyderne svigter Røde Kors-indsamling i hobetal

20_percent

gallery Sopraner og sporskifte: Det Kongelige Teater på overraskende visit

Efter gaslæk: Atomkraftværk tæt på Danmark skærper sikkerheden

Vaccine_90A0413

play Patienterne står klar - men læger mangler vacciner

Til forsiden

Til forsiden