Fiskeristrid rammer fiskere hårdt

Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

Både fiskere og fiskeindustrien i Nordjylland er hårdt ramt af en strid om rettigheder til fiskeri i Skagerak.

EU og Norge kan ikke komme til enighed om rettighederne til at fiske i Skagerrak, og det går hårdt ud over de nordjyske fiskere. Aftalen skulle have været på plads ved årsskiftet, men halvanden måned inde i 2014 er der stadig ingen løsning.

Siden 1966 har der ifølge fiskeriformanden i Hirtshals været en fast aftale om retten til at fiske i Skagerrak. Den aftale er nu til revision, og den lange fiskeripause koster dyrt på havnene i Nordjylland.

- Det gør meget ondt på økonomien. Nogen fartøjer havde det ikke så godt i forvejen, og så det her oveni. Det gør meget ondt, siger fiskeriformand i Hirtshals, Niels Kristian Nielsen.

Han fortæller, at fiskerne er ved at have nået deres grænse. Samtidig går det også ud over fiskeindustrien, der ikke kan få nok fisk ind til produktionen.

- De er meget frustrerede og pressede, siger Niels Kristian Nielsen.

Søndag kom det frem, at situationen også er kritisk på havnen i Hanstholm. Men også i Skagen gør det ondt. Her er der en del reje- og hummerfiskere, som normalt har fisket i det farvand, som nu er lukket. Her har den lokale fiskeriformand taget konsekvensen.

- Vi er på vej til Bergen til forhandlinger med nordmændene, forklarer Carl Jesper Hermansen.

Fiskeriformanden fra Skagen beskriver situationen som utryg og fyldt med løse ender. I Hirtshals ser Niels Kristian Nielsen ikke meget lysere på situationen.

- Jeg håber, det snart kommer på plads, men jeg er meget skeptisk, siger fiskeriformanden fra Hirtshals.

Forhandlingerne med Norge fortsætter tirsdag.

Forsiden lige nu