LIGE NU:

Flere druknede i den varme sommer

2018 bød på rekordmange solskinsdage, desværre bød 2018 også på en stigning i antallet af druknede i Danmark.

Fakta fra TrygFondens foreløbige opgørelse over druknede i 2018

Det varme vejr og den rekordvarme sommer fik danskerne til at valfarte til strandene og ud på havet i 2018. Desværre viser en foreløbig opgørelse fra TrygFonden, at 66 personer mistede livet som følge af drukning sidste år. Heraf skete de 48 drukninger i perioden fra april til september.

- Med et vejr som det, vi oplevede sidste år, så er det naturligt, at der har været mere aktivitet ved og på vandet. Det oplevede vi også på de strande og havnebade i hele landet, hvor TrygFonden Kystlivredning opererer. Her havde livredderne ekstra travlt, og der var flere alvorlige hændelser, som kunne have ført til drukning. Så det er trist, men egentlig ikke overraskende, at vi i vores foreløbige opgørelse over druknede i 2018 ser en stigning, siger René Højer, programchef i TrygFonden med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

I løbet af de seneste 20 år har antallet af drukneulykker i Danmark generelt været faldende, men det ser ud til, at 2018 udfordrer den ellers positive tendens.

TrygFondens opgørelse over druknede i 2018 er baseret på hændelser omtalt i medierne i løbet af året. Det er første skridt i arbejdet med at samle og undersøge al tilgængelig viden om drukneulykker i Danmark, som hvert år udgives i TrygFondens Nationale Druknestatistik.

Rapporten baseres på oplysninger fra bl.a. dødsårsagsregisteret og giver dermed et billede af druknedødsfald i Danmark. Druknestatistikken har gennem årene vist et fald i antallet af drukneulykker.

I begyndelsen af 00’erne skete der i gennemsnit 70 drukneulykker om året, mens antallet fra 2009 til 2016 har ligget på gennemsnitligt 50 om året. I 2015 var vi helt nede på 34 drukneulykker, hvilket var det laveste målt nogensinde.

- Vi skal selvfølgelig passe på med at drage konklusioner om udviklingen i antallet af og årsagerne til drukneulykker i 2018, før vi har de endelige tal. Nogle kan fx være omkommet ved hjertestop, og andre kan have valgt at tage deres eget liv. Sådanne tilfælde kategoriseres ikke som drukneulykker. Men vi kan allerede nu forberede os til de lysere og varmere måneder, hvor vi i højere grad bevæger os ud for at nyde den danske natur på og ved vandet. Vi skal sikre os, at vi selv og vores børn kan svømme; at vi ikke er alene, så vi kan få hjælp, hvis vi skulle komme i problemer, og at vi – hvis vi tager på vandet – husker at tage redningsvest på, siger René Højer.

Flest mænd drukner

Mænd har gennem alle årene været overrepræsenteret i druknestatistikken, og det gælder også i den nye opgørelse for 2018.

Blandt de 66 omkomne var 53 af dem mænd. I kun ét tilfælde var det et barn, der mistede livet.

- Vores opgørelse tyder på, at mange af drukningerne i 2018 er sket, når folk har været på egen hånd, fx på en svømmetur, på en havn eller ude at sejle. Men det vil den videnskabelige gennemgang, der ligger til grund for TrygFondens Nationale Druknestatistik, belyse endeligt, når den udkommer med de verificerede 2018-tal i 2020, forklarer René Højer.

Livreddere på plads i slutningen af juni

TrygFonden Kystlivredning åbner sine bemandede livreddertårne på 36 danske strande og havnebade den 28. juni, når skolernes sommerferie begynder. Derudover arbejder TrygFonden sammen med Søsportens Sikkerhedsråd om projektet SejlSikkert, der har til formål at forbedre sikkerhedskulturen i forbindelse med fritidssejlads og fritidsfiskeri.

Kort om TrygFondens indsats for at reducere antallet af drukneulykker i Danmark

  Aalborg Universitet studerende aau.jpg

  Små uddannelser vokser - men færre optages på Aalborg Universitet

  20_percent

  play Se videoen: Spækhugger lavede kæmpe show for fisker ud for Skagen

  Lea Vangstrup

  play Jubel i Skørping: Grønt lys til Nordjyllands første landsby med mini-huse

  270721 Mogens Telling Madsen - lynnedslag i hus

  play Lynet slog ned i Mogens’ hus: - Lige pludselig kom der et brag af den anden verden

  Aalborg Universitet studerende aau.jpg

  Små uddannelser vokser - men færre optages på Aalborg Universitet

  20_percent

  play Se videoen: Spækhugger lavede kæmpe show for fisker ud for Skagen

  Lea Vangstrup

  play Jubel i Skørping: Grønt lys til Nordjyllands første landsby med mini-huse

  Til forsiden

  Til forsiden